fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoOčekuju izglasavanje Alimentacionog fonda početkom godine

Očekuju izglasavanje Alimentacionog fonda početkom godine

Podgorica, (MINA) – Zakon o privremenom izdržavanju djece, kojim se predviđa uspostavljanje Alimentacionog fonda, trebalo bi da bude izglasan u Skupštini u prvom kvartalu ove godine, ocijenila je izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević.

Raičević je, u intervjuu agenciji MINA, navela da bi izglasavanje doprinijelo poboljšanju položaja djece i njihovih roditelja koji samostalno o njima brinu.

Kako je navela, u ovom trenutku, ta kategorija stanovništva nema apsolutno nikakvu podršku države niti socijalnih službi.

“Neplaćanje alimentacije jeste ozbiljan problem i oblik ekonomskog nasilja u porodici”, rekla je Raičević.

Ona je pojasnila da problem predstavlja to što se sudske odluke ne izvršavaju blagovremeno, čak ni u slučaju propisivanja sankcije za roditelja koji ne plaća alimentaciju.

“Upravo zbog toga smo uradili nacrt zakona kojim se predviđa uspostavljanje Alimentacionog fonda. Taj smo nacrt predali parlamentu, u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine”, kazala je Raičević.

Ona je kazala da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja treba da doradi nacrt i da uradi finansijsku procjenu, kako bi se taj zakon u ovoj godini našao u skupštinskoj proceduri.

“Naši političari moraju da obrate pažnju na životne teme koje ozbiljno ugrožavaju nečiju egzistenciju. Ako se nađe u skupštinskoj proceduri, zakon bi trebalo da bude izglasan početkom godine ili makar u prvom kvartalu”, smatra Raičević.

Ona je navela da je u tom pogledu optimistična, budući da su u parlamentu usvojene brojne socijalne mjere za podršku ugroženom stanovništvu, kao što je dječiji dodatak i obeštećenje majki korisnica naknada.

“Nadam se da će ovu godinu obilježiti socijalna pravda, koju smo manje imali do sada, ali i da će se država posvetiti djeci i njihovim roditeljima koji samostalno o njima brinu”, poručila je Raičević.

Predloženim zakonskim rješenjem, kako je navela, predviđa se obaveza države u pogledu naplate od roditelja koji ne plaćaju izdržavanje.

“Roditelji ne bi bili oslobođeni plaćanja alimentacije, već bi država blagovremeno isplaćivala izdržavanje djetetu, a onda bi svoje ovlaštenje iskoristila da ta potraživanja naplati od roditelja koji ne daju izdržavanje”, kazala je Raičević.

Kako je kazala, predloženo zakonsko rješenje nalaže da se ta procedura vrši u okviru Centara za socijalni rad, gdje bi se, da se ne bi usložnjavala javna uprava, odredio službenik koji bi se bavio tom problematikom.

Taj službenik, kako je navela Raičević, pratio bi procedure i vodio računa da li roditelji blagovremeno izvršavaju svoje obaveze.

Ona je poručila da bi se time dodatno rasteretio roditelj koji samostalno brine o djetetu.

“To su najčešće majke, jer one, pored toga što brinu o egzistenciji svoje djece, vrlo često rade prekovremeno, slabo plaćene poslove, pritom samostalno vode računa o kućnim obavezama i obavezama o djeci”, rekla je Raičević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije