fbpx
NaslovnicaCrna GoraObilježen jubilej 150 godina pismenosti u nikšićkoj Župi

Obilježen jubilej 150 godina pismenosti u nikšićkoj Župi

Nikšić, (MINA) – Opismenjavanje u nikšićkoj Župi, koja baštini tradiciju školstva dugu 150 godina, prekidano je samo u vrijeme velikih ratova, saopšteno je na svečanosti povodom tog jubileja.

Direktor Osnovne škole „Dušan Bojović“ u nikšićkoj Župi, Miloš Mrvaljević, podsjetio je da je ta ustanova uvijek bila mjesto okupljanja, još od početka prvog opismenjavanja u tom kraju prije 150 godina u porti Manastira Svetog Luke.

„Škola je uvijek kroz istoriju otvarala horizonte, i mnoge generacije koje su u njoj stasavale napajala je sa najznačajnijeg izvora nauke, saznanja i vaspitanja“, ocijenio je Mrvaljević na svečanosti koja je održana ispred škole.

On je kazao da su iz škole u Župi, tokom 150 godina, izašle brojne značajne ličnosti, a sa ponosom se, kako je naveo, mora govoriti i o sadašnjim učenicima i njihovim nastavnicima, čija su zalaganja i znanja potvrđena brojnim nagradama.

„Za dobro školstvo neophodna je i infrastruktura, na kojoj je dosta urađeno, i nadamo se da će u ovoj jubilarnoj godini biti završena rekonstrukcija stare školske zgrade, kao i projekat energetske efikasnosti za matičnu školu, koji podrazumijeva postavljanje fasade i uvođenje centralnog grijanja“, naveo je Mrvaljević.

Kako je kazao, u ovoj školskoj godini je u Župi nastavu pohađalo 345 učenika, a u narednoj će imati 22 prvaka manje nego u prethodnom periodu.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Župa, Dragoljub Radulović, rekao je da jubilej 15 decenija školstva u tom kraju „izašao“ i van granica Crne Gore.

„Iskra znanja u našem mjestu pronosi se 150 godina, a generacije onih koji su dostigli najveća intelektualna znanja ponikle su iz ove škole i na najbolji način promovisale svoj kraj. Ova institucija je imala sreće svih tih godina sa svojim nastavnim kadrom koji je, prije svega, od Župljana i njihove djece formirao dobre ljude“, naveo je Radulović.

On je podsjetio da Mjesna zajednica brojnim projektima pomaže školstvo u tom prirodno bogatom kraju, kao i rekonstrukciju stare školske zgrade za čiji je početak radova sredstva obezbijedila firma Uniprom metali.

„Nekada je u Župi učilo oko hiljadu djece, a danas ih je oko 350. Taj podatak mora da opominje, jer samo ako je škola puna đaka može se računati na opstanak i razvoj tog kraja“, rekao je Radulović.

Savjet Mjesne zajednice je, povodom jubileja 150 godina školstva, dodijelio priznanje nekadašnjem direktoru škole, Miloradu Stojanoviću, za uspješan rad tokom skoro 30 godina rukovođenja tom ustanovom.

Jedan od nekadašnjih učenika škole, dugogodišnji direktor Crvenog krsta u Nikšiću, Milorad Drekalović, rekao je da nema nijednog od desetine hiljada Župljana koji nije ponosan na školu u kojoj je naučio prva slova i brojeve.

„Mnogo je važnije što smo ovdje naučili šta je to čojstvo i ponos i kako voljeti svoju zemlju i Župu, koja je uvijek bila i ostaće svetionik slobode i uzdanica Crne Gore. Nije mala stvar trajati 150 godina, uspješno, ponosno i časno, uvijek vodeći računa o čovjeku ovog kraja, a posebno o njegovoj djeci“, ocijenio je Drekalović.

Škola u Župi, kako je naveo, iznjedrila je puno dobrih i plemenitih ljudi, ljekara, naučnika, inženjera, prosvjetnih radnika, ali i rudara, topilaca, poljoprivrednika i dobrih domaćina koji su, šta god da se dešavalo, svojski gradili svoj kraj, ne pitajući za žrtve i odricanja.

Drekalović je rekao da se moraju ponositi školom u čijim klupama je sjedjelo i pet narodnih heroja – Dušan Bojović, koji je njeno ime i ponos, Danilo Bojović, Milinko i Milisav Đurović, Petar Jovanović i desetine nosilaca spomenica.

Jubilej osnovnog školstva u Župi čestitao je telegramom predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i univerzitetski profesor Radmilo Marojević, koji je nekadašnji učenik te škole.

Na svečanosti su uručene nagrade za ovogodišnje lučonoše Kaću Radulović, Ninu Miličić, Pavla Kostića i Bogdana Šundića i dobitnike priznanja na takmičenjima Lazara Mandića, Tijanu Mirković, Novaka Bezmarevića i Miloša Krulanovića, i iskazana zahvalnost dobrotvorima i prijateljima škole.

Najčitanije