fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMUP: Zbog nevremena, podići nivo operativne spremnosti

MUP: Zbog nevremena, podići nivo operativne spremnosti


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) pozvala je sve učesnike u sistemu zaštite i spašavanja da podignu nivo operativne spremnosti, zbog nevremena koje se očekuje za vikend u Crnoj Gori.

Iz tog resora su kazali da je Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a, na osnovu informacije koju su dobili od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja na najavu ekstremnih meteoroloških pojava, poslao obavještenje učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja da podignu nivo operativne spremnosti.

Iz MUP-a su objasnili da se od danas do ponedjeljka očekuje ciklonska aktivnost, koja će u južnim-primorskim i centralnim djelovima pa prema sjeveru (Kolašin, Žabljak i sjeveroistočni dio prema granici sa Albanijom) usloviti jaku kišu, lokalne kratkotrajne oluje i jak južni vjetar.

Navodi se da će u nedjelju uveče i tokom noći na sjeveru osjetno zahladiti i da će višim predjelima kiša preći u snijeg.

Iz MUP-a su kazali da se zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu, očekuje kratkotrajno podizanje nivoa mora, jaki talasi i lokalni problemi sa vodom duž obale.

Oni su istakli da su zbog očekivanog nevremena mogući određeni problemi na terenu, a da su zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, potencijalno moguće i bujice.

“Prvenstveno na bujičnim tokovima i u urbanim sredinama, na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni, posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla”, upozorili su iz MUP-a.

Direktorat za zaštitu i spašavanje pozvao je građane da aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije