fbpx
NaslovnicaCrna GoraMrdović: Institucije ne pokazuju spremnost da razbiju monopol u nabavci ljekova

Mrdović: Institucije ne pokazuju spremnost da razbiju monopol u nabavci ljekova

Podgorica, (MINA) – Državne institucije u Crnoj Gori ne pokazuju da su spremne da razbiju monopol u nabavci ljekova, koji je nametnut koruptivnim zakonima, ocijenila je izvršna direktorica Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović.

Ona je kazala da građani nijesu dužni da plaćaju ničije „ugradnje“.

„A svjedoci smo da se ova država sa mnogih adresa označava upravo tako, kao država ogromnih ugradnji i duboko ukorijenjene korupcije“, rekla je Mrdović novinarima ispred Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Kako je kazala, ispred FZO-a su simbolično, da bi poslali poruku da se građani osjećaju „kao ogoljeni zato što plaćaju drakonske, monopolske cijene za ljekove“.

„U Fondu ne haju za to, ne haju za nas. Niti oni, niti bilo koja druga institucija u ovoj državi ne pokazuju spremnost da razbiju monopol u nabavci ljekova, makar za sada“, rekla je Mrdović.

Ona je dodala da je monopol nametnut koruptivnim i namještenim zakonima.

“Zbog tavkih zakona, nas sa međunarodnih adresa zovu zarobljenom državom. Ali mi građani nijesmo zarobljenici“, navela je Mrdović.

Ona je naglasila da su građani dužni da plate samo tržišnu cijenu svega, a ne samo ljekova.

“Država mora spriječiti zavlačenje ruku u naš džep, jer postoji zbog građana, a ne privilegovanih“, rekla je Mrdović.

Kako je kazala, monopol u ljekovima nije državni, pa da se profit sliva u državnu kasu.

“Ovaj monopol je privatni i pune se privatni džepovi. Na našim leđima se papreno zarađuje“, navela je Mrdović.

Ona je istakla da konzervativni nalazi ASP pokazuju da su, za pet posljednjih godina, zbog kartelskih cijena ljekova, potrošači pretplatili najmanje 55 miliona EUR za te robe.

Mrdović je objasnila da je to konzervativan pristup, zasnovan na objavljenim ugovorima koje je državna kompanija Montefarm zaključila u pet godina i objavila.

„Konzervativnost suštinski znači da je stvarna šteta za potrošače i veća“, dodala je Mrdović.

Kako je navela, štetni zakoni iz vremena Demokratske partije socijalista (DPS) postavljeni su tako da Montefarm mora od privatnih veleprodaja da nabavlja ljekove.

„A dvije vlasnički povezane kompanije samo u posljednjoj godini imaju preko 80 odsto tržišta kod Montefarma i diktiraju paprene cijene“, kazala je Mrdović.

Ona je ocijenila da je najtragičnije što do danas nove vlasti te „koruptivno-monopolske DPS zakone“ nijesu ni malo pomjerile.

Kako je kazala, prije pet godina je vrijednost zaključenih ugovora Montefarma za nabavke ljekova i povezanih medicinskih potrebština bila oko 32 miliona EUR.

„U prošloj godini je vrijednost zaključenih objavljenih dosegla 108 miliona, skoro tri i po puta više, za svega par godina“, rekla je Mrdović.

Ona je istakla da je za ovu godinu samo za ljekove opredijeljeno 119 miliona EUR.

„Brojke su jasan pokazatelj da je nešto debelo trulo i to nešto nije nepoznanica našim zvaničnicima“, ocijenila je Mrdović.

Kako je kazala, prije nekoliko dana je direktor Montefarma priznao da monopol povećava cijene i do 40 odsto i da su tenderi namješteni jer se zbog monpolskih pravila zna ko dobija koji posao.

„Zanimljivo je da se o tom problemu intenzivno javno ispovijeda tek pošto mu se zatresla fotelja. Gdje je bio do sada, da svakih desetak dana organizuje konferencije za novinare i poziva Vladu i donosioce odluka da se prekine monpol u nabavci ljekova“, rekla je Mrdović.

Ona je upitala gdje su Vlada, partije i parlament, da zaštite građane.

„Gdje je Agencija za zaštitu konkurencije, koju plaćamo našim novcem, da nas štiti od monpola“, dodala je Mrdović.

Ona je pitala zašto Agencija ne radi svoj posao i zašto država „zabija glavu u pijesak“ pred lobijem u nabavci ljekova kojem je, kako je dodala, za monopol put otvoren štetnim zakonima na teret građanima.

„Čije su pare za ljekove, to je naša poruka, to pitamo Vladu i parlament. Tražimo da se izmijeni monpolski zakon, da se Agencija za zaštitu konkurencije pozabavi svojim poslom, da nas država zaštiti od ogromnih cijena koje plaćamo“, rekla je Mrdović.

Ona je pozvala građane da prijave korupciju u zdravstvu i svaku sumnju u vezi nabavki ljekova, opreme i medicinskog materijala.

Mrdović je kazala da su zviždači hrabri ljudi koji prijavljuju korupciju i nezakonitosti, navodeći da je Koalicija za zaštitu zviždača u jugoistočnoj Evropi prethodnih dana u Podgorici razgovarala o njihovoj boljoj pravnoj zaštiti.

Pavle Ćupić iz Građanske alijanse rekao je da je misija Koalicije da se poboljša položaj zviždača u svim državama regiona.

On je kazao da je tema sastanka Koalicije u četvrtak bio položaj zviždača u Crnoj Gori.
„Istakli smo koliki je značaj zviždača za svako društvo i koliko su oni bitni“, rekao je Ćupić.

On je pozvao građane da, ukoliko saznaju da postoji korupcija u nekim oblastima, da to prijave nadležnim institucijama ili nevladinim organizacijama.

„Kao i da, ukoliko žele da dobiju status zviždača, da prijave korupciju i Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK)“, rekao je Ćupić.

On je dodao da se nada da će novi Zakon o sprečavanju korupcije poboljšat položaj zviždača i dati nove mehanizme ASK-u kako bi mogao na bolji način da obavlja svoj posao.

„Neophodne su nam reforme u toj oblasti, pogotovo imajući u vidu da čekamo završna mjerila, jer je to posebno važno za poglavlja 23 i 24“, rekao je Ćupić.

On je poručio da očekuje da će Ministarstvo pravde donijeti jedan kavlitetan zakon koji će poboljšati stanje u toj oblasti i pomoći da se nastave reforme.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije