fbpx
NaslovnicaCrna GoraMinistarstvo ispunjava obaveze prema FCJK, Čirgić: Svjesna finansijska blokada FCJK-a

Ministarstvo ispunjava obaveze prema FCJK, Čirgić: Svjesna finansijska blokada FCJK-a

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ispunilo je sve obaveze prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost (FCJK), kazali su iz tog resora, dok dekan fakulteta Adnan Čirgić smatra da se svjesno i nezakonito blokirala FCJK kako bi bio ugašen.

Skupštinski Odbor za prosvjetu i kulturu razmatra informaciju o statusu FCKJ u kontekstu primjene instituta privremenog finansiranja, a sjednici nijesu prisustvovali ministri prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić iako su bili pozvani.

Čirgić se nedavno predsjedniku Odbora Damiru Šehoviću obratio zvaničnim dopisom u kojem je istakao da FCJK od 24. decembra nije dobio pripadajući novac za finansiranje, u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koje se odnose na institut privremenog finansiranja.

Šehović je saopštio da je u srijedu dobio dopis Bratić u kojem je obavijestila Odbor da su ispunjene sve obaveze prema FCJK.

On je kazao da u dopisu Bratić piše i da je “status FCJK regulisan pozitivnim zakonskim propisima i da će se ponašati u skladu sa tim”.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić saopštio je da je taj resor uredno izmirio obaveze prema FCJK.

On je kazao da je prema FCJK za januar i februar izmirena jedna dvanaestina iznosa koja odgovara stvarnim izdacima iz prethodne fiskalne godine i sve zarade za prva tri mjeseca.

“Mislim da je ovo politička i bespredmetna priča jer je Ministarstvo uredno izmirilo obaveze prema FCJK”, istakao je Anđušić.

Ekspert za kulturu u Ministarstvu prosvjete Dragan
Koprivica saopštio je da je država, zbog toga što je zamalo bankrotirala, morala da uspori isplate jedinicama koje nijesu u okviru UCG.

“Najveći dio je isplaćen. Budžet će biti usvojen 31. marta i vjerujem da ovo više neće biti tema rasprave”, kazao je Koprivica.

Dekan FCJK Adnan Čirgić rekao je da je Ministarstvo prosvjete svjesno i protiv zakonito izvršilo finansijsku blokadu kako bi se pripremio teren za gašenje fakulteta o čemu, kako je naveo, svjedoči i javna diskreditacija čelnika, profesora i studenata.

“U srijedu je uplaćena prva rata za januar, a danas rata i za februar. Ministarstvo i dalje nije ispunilo obaveza prema FCJK jer je po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti dužno da isplati tri dvanaestine prošlogodišnjeg budžeta”, istakao je Čirgić.

On je rekao da su najavu gašenja FCJK od strane Bratić imali priliku da vide i ranije, prije nego što je preuzela funkciju ministarke, a da je implicitno gašenje te ustanve najavio i Koprivica.

“Svesti ovaj problem isključivo na problem finansiranja i isplaćivanja rata podrazumijevalo bi žmurenje pred onim što se očigledno sprema za FCJK”, dodao je Čirgić.

On je podsjetio na javne izjave Koprivice da je postojanje FCJK pravna anomalija i da će biti omogućen nastavak studiranja studnetika tog fakulteta.

“Država je dužna da svim studentima koji su upisali određeni studij omogući da završi upravo taj studij ili program. U Nikšiću postoji studijski program za crnogorski jezik ali je akreditovan kao zaseban. Prelazak naših studenata na taj program bi bio nemoguć bez polaganja velikog broja diferencijalnih ispita. Da li bi studenti imali prava koja su im zagarantovana upisom tog fakulteta – očito ne bi”, rekao je Čirgić.

On je podsjetio i na izjavu Koprivice da vlada razmatra dalju sudbinu FCJK, ali da nijesu dobili odgovor od nadležnog ministarstva šta će po tom pitanju biti urađeno.

“Ono što nas upućuje da je riječ o pripremanju terena za gašenje FCJK je činjenica da je formirana radna grupa za donošenje Zakona o visokom obrazovanju koja namjerava da iz tog zakona isključi član koji omogućava postojanje visokoškolskih ustanova van UCG”, naveo je Ćirgić.

Ukoliko do toga dođe, ističe on, mora se promijeniti i Zakon o Prijestonici jer je FCJK jedna od temeljnih ustanova obrazovanja i kulture koja je predviđena tim zakonom kao ustanova sa sjedištem na Cetinju.

Prema riječima Čirgića, zbog tenzija koje su narasle u društvu, bilo bi neophodno znati koji su razlozi za neprimjeren odnos Vlade i Ministarstva prosvjete prema FCJK, čime je konkretno motivisana blokada i tiho gašenje tog fakulteta.

“Predstavljanje FCJK kao organizovane kriminalne grupe koja je prethodnih mjesec i po izložena javnoj satanizacije od Ministarstva prosvjete, nauke, kultrue i sprota prikriva se stara ideološko-politička postavka o crnogorskom jeziku i kulturi kao nepostojećim fenomenima, uprokos tome što je taj jezik ustavna kategorija u Crnoj Gori”, rekao je Čirgić.

Kako je kazao, neophodno da Ministarstvo javno iznese stav o daljoj sudbini FCJK.

Koprivica je kazao da nema segment mržnje u sebi, jer to nije svojstveno Crnogorcima.

“Ne dozvoljavam nikome u Crnoj Gori da je veći Crnogorac od mene, a svakome priznajem da je kao ja. Nas ovdje objedinjuje zajednička ljubav prema Crnoj Gori. Mislim da ste se gospodine Čirgiću nepotrebno zabrinuli”, rekao je Koprivica.

On je dodao da je krajnje vrijeme da Čirgić “zakopa sjekire” sa Studijskim programom za crnogorski jezik na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Bojan Paunović rekao je da je pravovremeno realizovano ono šo je bilo u nadležnosti tog resora, a to je obračun zarada zaposlenima.

“Nivoi koji su utvrđivani za FCJK su bili na nivou jedne dvanaestine stvarnih troškova prošle godine tako da sa aspekta finansija ne postoje prepreke da se svaka realizacija nastavi kao do sada”, dodao je Paunović.

Na pitanje da li je zastoj bio kod Ministarstva finansija koje nije otpuštalo sredstva ili kod Ministarstva prosvjete jer nije slala naloge, Paunović je rekao da je novina da se FCJK finansira preko Ministarstva prosvjete.

“To je u krajnjem definisano odlukom o statutu FCJK, tako da su sredstva od januara opredeljivana u okviru Ministarstva prosvjete po posebnom programu koji je za to definisan”, objasnio je Paunović.

Šehović je kazao da problem nijesu bile zarade zaposlenima, već stalne stavke u okviru budžeta FCJK koje su morale biti finansirane na način što bi ta potrošačka jedinica morala dobijati dvanaestinu iznosa koja odgovara stvarnim izdacima iz prethodne fiskalne godine.

“Može se zaključiti da se krenulo u realizaciju zakonke obaveze prema FCJK, ali da i dalje nijesu ispoštovane sve zakonske odredbe”, rekao je on.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković pitala je zašto sjednici nijesu prisustvovali Bratić i Spajić, s obzirom da su dužni da odgovaraju poslanicima koji su ih birali.

“Oni su morali biti ovdje, ali zbog toga što je u pitanju čin koji je nedostojan, nepravedan i nema opravdanje, zbog toga su oni danas odsutni. Jer nemaju mogućnost da objasne zašto su udarili na jednu važnu kulturnu i jezičku instituciju. To im nećemo dozvoliti”, rekla je Vuković.

Prema njenim riječima, crnogorski jezik nikada nije bio oruđe nacionalizma, već internacionalizma.

“Mi smo se u Crnoj Gori jezikom branili i čuvali crnogorski identitet”, dodala je Vuković.

Ona je kazala da nije riječ o finansiranju FCJK, već da je u pitanju “nešto drugo”.

Poslanica Građanskog porketa URA Božena Jelušić rekla je da status FCJK ne može, niti smije biti doveden u pitanje.

Ona je kazala da razumije bojazan FCJK u uslovima pretjerano naglašenih tenzija u društvu.

“Ovo pitanje treba da ostane u domenu akademske zajendice, a ne da se “valja”po ulicama niti da se pretvara u politikansku priču koja će će da dijeli narod”, poručila je Jelušić.

Najčitanije