fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMCP: Otvorena anticrkvena kampanja Đukanovića

MCP: Otvorena anticrkvena kampanja Đukanovića


Podgorica, (MINA) – Predsjednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju kandidata i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Iz MCP su naveli da Đukanovićevi nastupi i govori njegovih promotera, Srpsku Pravoslavnu Crkvu označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu i da je očigledno da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve.

U Mitropoliiji smatraju da se sve to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva.

Navodi se da se posljednjih nekoliko godina, “uz Božiju pomoć”, puno toga promijenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore.

“Međutim, krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vjernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podjele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo”, kazali su iz MCP-a.

U toj vjerskoj organizaciji su uvjereni da je takva politika već prevaziđena, što će građani i potvrditi na predstojećim izborima.

“Ponavljamo poziv vjernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsjedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije