fbpx
16 C
Podgorica
September 28, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMarković: Cetinjski manastir nije upisan na MCP

Marković: Cetinjski manastir nije upisan na MCP

Podgorica, (MINA) – Rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu Cetinjski manastir nije upisan na Mitropoliju crnogorsko primorsku (MCP), saopštili su iz Prijestonice i pozvali Mitropoliju da svojim izjavama ne dovodi građane u zabludu, već da sačeka okončanje postupaka koji su u toku.

Zamjenik gradonačelnika Cetinja, Petar Marković, kazao je da se to rješenje ne odnosi na promjenu podataka o stvarnim pravima na zemljištu, tako da Prijestonica ostaje upisana kao imalac prava svojine.

Marković je pojasnio da je rješenjem Uprave naloženo sprovođenje rješenja Komisije za izlaganje iz 1996. Godine, kojim je kao vlasnik objekata utvrđen Manastir Sveti Petar.

To rješenje je, kako je naveo, bilo pogrešno sprovedeno, jer je Manastir Sveti Petar u Listu nepokretnosti bio upisan kao korisnik, tako da je sada naloženo da se to rješenje ispravno sprovede.

“Dakle, na osnovu Rješenja, nije MCP upisana kao vlasnik, već Manastir Sveti Petar, i ne može se ni po kojem osnovu poistovjetiti MCP sa imenom Manastira Svetog Petra, kako se potencira u medijima”, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, rješenjem je utvrđeno da je greška nastala prilikom unosa podataka u katastarskoj evidenciji odnosno da se podaci u dijelu koji se odnosi na objekte i posebne djelove objekat ne slažu sa podacima iz rješenja iz 1996. godine.

Marković je kazao da je u tom listu upisano korišćenje, umjesto prava svojine na objektima, kako stoji u tom rješenju, ali na Manastir Sveti Petar, koji nema svojstvo ni fizičkog, niti pravnog lica.

Rješenje je, kako je naveo, donijeto u skladu sa članom 124 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti koji definiše institut ispravke greške u katastru nepokretnosti.

Za primjenu tog instituta, pojasnio je Marković, nije od značaja da li je postojao pravni osnov za upis nekog prava i da li je postupak upisa prava sproveden pravilno, već je samo potrebno utvrditi podudarnost podataka iz rješenja o upisu prava sa podacima koji su faktički unijeti u katastarski operat.

“To znači da obim preispitivanja, da li je došlo do greške, podrazumijeva da li se konačan upis, koji se u skladu sa načelom pouzdanosti podataka smatra tačnim, poklapa sa podacima iz rješenja na osnovu kojeg je izvršen”, precizirao je Marković.

On je kazao da protiv tog rješenja Prijestonica ima pravo žalbe Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, kao i da, ukoliko njena prava budu povrijeđena rješenjem Ministarstva, ima pravo da podnese tužbu Upravom sudu.

Prema riječima Markovića, čak je i protiv odluke Upravnog suda predviđen vanredni pravni lijek – zahtjev za preispitivanje sudske odluke koji se podnosi Vrhovnom sudu Crne Gore.

„Napominjem, da se ovo rješenje ne odnosi na promjenu podataka o stvarnim pravima na zemljištu, tako da Prijestonica ostaje upisana kao imalac prava svojine“, istakao je Marković.

Kako je naveo, dva postupka po tom zahtjevu su u toku, pri čemu je u jednom donijeto Rješenje kojim je odbijen zahtjev Mitropolije kao neosnovan.

„Na kraju, i ovim putem molim MCP da ne dovodi u zabludu građane Cetinja i Crne Gore svojim izjavama, već da sačekaju okončanje postupaka koji su u toku“, poručio je Marković.

On je dodao da će Prijestonica sve pravne ljekove u ovim postupcima i boriti se da Manastir Svetog Petra ostane Cetinjski, kao što je to bilo i vjekovima unazad.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije