fbpx
NaslovnicaCrna GoraJanjušević: Cilj MJU suštinska decentralizacija sistema lokalne samouprave

Janjušević: Cilj MJU suštinska decentralizacija sistema lokalne samouprave

Podgorica, (MINA) – Cilj Ministarstva javne uprave (MJU) je suštinska decentralizacija sistema lokalne samouprave, kazao je državni sekretar u tom Vladinom resoru Dragiša Janjušević.

On je to kazao prije početka treće sjednice Radne grupe za izradu Analize funkcionisanja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori.

Janjušević je rekao da je cilj Radne grupe izrada funkcionalne analize, kako bi sagledali pravo stanje u kojem se nalaze lokalne samouprave i kako ih treba informisati.

„Glavni cilj je prava decentralizacija, suštinska decentralizacija sistema lokalne samouprave, koji treba da bude zasnovan na dokazima, i mislim da je ova analiza koja nas očekuje putokaz koji treba da dovede do suštinske izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi“, rekao je Janjušević.

On je naveo da su postavili i usvojili metodologiju za izradu funkcionalne analize sistema lokalne samouprave.

„Jedan od metodoloških pravaca je i upitnik koji je otišao prema svim lokalnim samoupravama, i mi smo već počeli da dobijamo odgovore, odnosno podatke iz kojih treba da izađu suštinski dokazi na osnovu kojih će se temeljiti čitav taj proces buduće decentralizacije i funkcionisanja lokalne samouprave“, rekao je Janjušević.

On je istakao da lokalne samouprave funkcionišu po monotipskom obrascu i, prema njegovim riječima, vrijeme je da se to mijenja.

Janjušević je rekao da je jedan od izazova i fiskalna decentralizacija lokalne samouprave i preispitivanje svih nadležnosti tih samouprava.

Kako je rekao, to je kompleksna materija, izazovan poduhvat i zahtjevan zadatak koji je pred radnom grupom.

„Mislim da ćemo u nekim rokovima koje smo sebi postavili uspjeti da dođemo do glavnog cilja, odnosno dokumenta koji treba da se nađe pred Vladom, a koji treba da bude osnov za izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi“, rekao je Janjušević.

On je istakao da se mora mijenjati opseg nadležnosti lokalnih samouprava mijenjati,.

„Jedne opštine se šire, rastu i razvijaju se, druge nestaju, a i jedne i druge imaju iste nadležnosti. To su neke protivrečnosti sa kojima se susrećemo, a koje moraju da se mijenjaju na dobrobit građana i lokalnih samouprava“, rekao je Janjušević.

On je kazao da su lokalne samouprave model gdje počinje demokratskih proces, gdje građani imaju priliku da aktivno učestvuju u kreiranju javnih politika.

Janjušević je naveo da se kroz taj model uprave ogleda i demorkatičnost i stepen razvoja društva i kvalitet uprave.

Kako je rekao, MJU je kao glavni zadatak i prilikom formiranja 43. Vlade postavio izgradnju servisno orijentisane uprave, kako na državnom, tako i na lokalnom niovu.

Monika Kurijan iz SIGMA/OECD kazala je da je SIGMA zajednička inicijativa Evropske unije (EU) i organizacije OECD, koja je u regionu prisutna preko 30 godina.

„Pružamo podršku u reformi javne uprave, organima centralne uprave. Sada smo počeli da se bavimo i lokalnom samoupravom i sa zadovoljstvom ćemo pružiti nepristrasne i profesionalne savjete u nastojanju da se unaprijedi ovaj segment uprave“, rekla je Kurijan.

Ona je istakla da im je drago što ih je MJU pozvalo da pomognu u pripremi i sprovođenju funkcionalne analize lokalne samouprave u Crnoj Gori.

„Bićemo tu da pružimo svoje savjete u ovoj oblasti i zadovoljni smo činjenicom da MJU sprovodi ovaj proces na participativan način, koji podrazumijeva učešće svih zainteresovanih strana, ne samo organa uprava, već i akademske zajednice“, kazala je Kurijan.

Ona je istakla da je najvažnije da u tom procesu učestvuje Zajednica opština, kao i sve lokalne samouprave.

Kurijan je navela da lokalne samouprave čine veoma važan dio javne uprave, ne samo u ekonomskom smislu, već i u razvoju demokratije.

„Sa zadovoljstvom očekujemo saradnju sa lokalnim samoupravama u radu na tome da im pomognemo da razviju svoje kapacitete za pridruživanje EU“, rekla je Kurijan.

Generalna sekretarka Zajednice opština Mišela Manojlović kazala je da je važno što je u Radnoj grupi data prilika njihovim predstavnicima da aktivno učestvuju i da iznesu realne probleme u kojima se nalaze lokalne samouprave.

“A analiza je upravo ta vrsta dokumenta koja treba da sadrži vrlo argumentovane probleme opština, da bi mogla da da odgovarajuća rješenja i da bi lokalne samouprave mogle da funkcionišu na način na koji treba”, rekla je Manojlović.

Ona je kazala da je finansiranje jedan od najvećih problema opština.

“To je uzrokovano nedovoljnim nivoom i nedovoljnim kvalitetom saradnje sa centralnim vlastima”, smatra Manojlović.

Kako je navela, uticaj lokalnih samouprava na javne politike je minoran, sa nekoliko izuzetaka.

Manojlović je kazala da je lokalna uprava sama po sebi složen sistem ali, kako je dodala, bez obzira na to, glas lokalnih samouprava se mora čuti u svim radnim grupama.

Ona je rekla da je do problema sa finansiranjem došlo usljed seta reformskih zakona.

“Smanjivanjem prihoda opština neadekvatnim zakonskim rješenjima, lošim procjenama posljedica tih zakonskih rješenja, opštine su već krajem 2021. godine bile dovedene na granici likvidnosti”, kazala je Manojlović.

Ona je dodala da je sada, nakon donošenja kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, čime su za 30 odsto uvećane zarade zaposlenih, problem samo još više produbljen.

Produbljuje se, kako je dodala, i sa drugim zakonima u kojima se oduzimaju ili umanjuju prihodi opština, a ne obezbjeđuje se drugi prihod kojim će se to nadomjestiti.

Manojlović je rekla da konstatacije o fiskalnoj nedisciplini lokalnih samouprava stoje, ali da se treba baviti uzrocima.

“Ova analiza jeste takva vrsta dokumenta i nadamo se da će se prepoznati suštinski uzroci, da će se izvršiti analiza prije svega odnosa lokalnih i centralnih vlasti, nivoa uticaja lokalnih samouprava na javne politike, kako bi se ta zakonska rješenja prilagodila lokalnim samoupravama”, kazala je Manojlović.

Ona je istakla da su lokalne samouprave vlast koja je najbliža građanima.

“Ogroman broj usluga lokalne samouprave pružaju građanima, tako da se njihova finansijska stabilnost i održivost prosto mora obezbijediti na svakom nivou i u svakoj oblasti”, zaključila je Manojlović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Članovima UPCG predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predstavljen je danas...