fbpx
NaslovnicaCrna GoraIvanović: Abazović da prestane da targetira medije

Ivanović: Abazović da prestane da targetira medije

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović treba da prestane da targetira medije i što prije izađe iz vrtloga ugrožavanja bezbijednosti njihovog uredništva i zaposlenih, poručio je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) 35mm Darko Ivanović.

„Ukoliko to ne uradi, lično je odgovoran za svaki napad – verbalni i fizički koji uslijedi u ovim tenzičnim i mračnim vremenima po slobodu medija i u krajnjem za demokratiju“, kazao je Ivanović.

Vrijeme je, dodaje on, da se konačno stane sa tom praksom u kojoj su crnogorski političari tradicionalno prvaci Balkana i Evrope.

Ivanović smatra da je prizemno, nedopustivo i krajnje opasno da i dalje traje kampanja Abazovića protiv onih koji ne izvještavaju po njegovom ukusu šta god on lično, njegov kabinet ili partija mislili o kvalitetu ili načinu izvještavanja.

On je kazao da se, ukoliko Abazović ima saznjanja o nečijoj umiješanosti u nezakonite poslove i propagande, zna adresa.

„To su institucije koje je dužan da osnaži u borbi protiv kriminala i korupcije a ne kao Abazovićev drugar (Aleksandar) Vučić a i Abazovićevi drugari prethodnici – da uzima ulogu porote i sudije. Prestanite sa potpaljivanjem požara u javnosti koji od novinara prave legitimne mete za raznorazne „utjerivače pravde“ čemu smo svjedoci u godinama iza nas“, poručio je Ivanović.

Ivanović je kazao da težina Abazovićeve doskorašnje pozicije, iz koje nastavlja da „bljuje vatru“ na medije i pojedince i u tehničkom mandatu sliči vremenu kada je (Milo) Đukanović medije nazivao raznim imenima, i kada se svjedočilo brojnim napadima na poslenike javne riječi.

„I kako „sramotni“ i „neprofesionalni“ ostali epiteti bivše vlasti u mandatu Abazovića pređoše u „kriminalci“ i „fašisti“. Po čemu je onda Abazović drugačiji od političkih oponenata? Treba li kao onomad, da čekamo ubistva i prebijanja kao glineni golubovi?“, naveo je Ivanović.

Kako je rekao, etiketiranje je opasno, pogotovo u društvu u kojem su novinari „dežurna pinjata za svaku bitangu koja misli da je i zakon i pravda, što su mnogi osjetili na sopstvenoj koži“.

„Pod takvim uslovima se ne može raditi, a i prilično je neumjesno premijeru u tehničkom mandatu pričati da vas neko targetira a u isto vrijeme targetirate druge. Ne ide ta logika, no je očigledno da je ovo zemlja u kojoj je logika potpuno protjerana iz javnog diskursa“, kazao je Ivanović.

On je podsjetio da, pošto sa funkcijom ide i set odgovornosti, a sa odgovornostima i niz obaveza, premijera ima obavezu da se mediji zaštite.

„Apelujemo i na inostrane partnere i saveznike Crne Gore – EU i SAD da, pošto očigledno od apela javnosti i NVO sektora poput ovog – nema vajde – skrenu pažnju Abazoviću da batali tu praksu i prestane da krnji ionako nestabilnu, polarizovanu i finansijski iscrpljenu medijsku scenu, naveo je Ivanović.

On je istakao da je „Vučićizacija“ javnog prostora, pogotovo u odnosu na medije, nedopustiva.

„Novinari su, sviđalo se to nekome ili ne, čuvari demokratije. Tretirajmo ih kao takve“, poručio je Ivanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije