fbpx
NaslovnicaCrna GoraInstitucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju akteri zločina u Štrpcima

Institucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju akteri zločina u Štrpcima

Podgorica, (MINA) – Crnogorske institucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju izvršioci i nalogodavci zločina u Štrpcima, koji se dogodio prije 30 godina, saopštili su iz Bošnjačke stranke (BS).

Iz te partije su, povodom obilježavanja godišnjice od otmice i ubistva 19 putnika, koje su srpske paravojne snage počinile nad Bošnjacima otetim iz voza na stanici Štrpci, kazali da dijele bol i tugu sa porodicama ubijenih putnika iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

“Institucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju svi akteri ovog zločina”, kazali su iz BS-a.

Kako su istakli, porazna je činjenica da tužilaštvo nije uspjelo da napravi bilo kakav pomak ka rješavanju tog zločina i procesuiranja odgovornih, kako izvršilaca, tako i nalogodavaca, shodno Strategiji o istraživanju ratnih zločina.

“Više puta smo upozoravali da je iluzorno govoriti o bilo kakvom napretku u poglavljima 23 i 24, sve dok se kao društvo ne suočimo s prošlošću, zajednički osudimo sve zločine, a odgovorni budu privedeni pravdi”, kaže se u saopštenju BS-a.

Oni su ukazali da porodice žrtava do danas nisu uspjele da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata, koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku, kao i priznanje patnji koje su preživjeli.

“BS će u tom dijelu pokrenuti inicijativu pred državnim organima, kako bi se bar na ovaj način ublažio bol onima koji su izgubili svoje najbliže”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...