fbpx
NaslovnicaCrna GoraIJZ: Nije detektovana nijedna mutacija koja bi ukazivala na prisustvo omikrona

IJZ: Nije detektovana nijedna mutacija koja bi ukazivala na prisustvo omikrona

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori nije detektovana nijedna mutacija koja bi ukazivala na prisustvo omikron soja koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz te zdravstvene institucije kazali su da prate trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu u vezi sa omikron varijantom SARS-CoV-2 na dnevnoj osnovi.

Prema riječima IJZ, trenutno dostupne informcije od strane relevantnih međunarodnih zdravstvenih institucija i stručne javnosti ukazuju da nije još uvijek jasno da li će infekcija omikron varijantom izazivati ozbiljnije forme obolijevanja u odnosu na druge varijante virusa, uključujući delta varijantu.

Oni navode da postoji bojazan da se ta varijanta virusa brže prenosi u odnosu na ranije varijante čime bi se broj oboljelih brže uvećavao i time pandemija ponovo dobila na snazi.

“Još uvijek se ispituje u kojoj mjeri su efikasne do sada korišćene vakcine protiv COVID-19 infekcije, ali se svakako smatra da su vakcine najbolja preventivna mjera i protiv ovog soja”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da se pridržavanjem osnovnih mjera prevencije – maska, higijena ruku, odstojanje, usporava napredovanje svih sojeva virusa SARS-CoV-2, pa i omikron varijante.

Iz IJZ su saopštili da rezultati uzoraka koji se odnose na slučajeve iz oktobra i polovine novembra nakon sekvenciranja ukazuju da je u Crnoj Gori dominantan delta soj SARS-CoV-2.

“A nije detektovana nijedna mutacija koja bi ukazivala na prisustvo delta plus ili omikron varijante u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da će nastaviti nadzor nad varijantama SARS-CoV-2 koji cirkulišu u Crnoj Gori korišćenjem sopstvenih kapaciteta, kao i u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Dodaje se da će o rezultatima javnost biti blagovremeno obaviještena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...