fbpx
NaslovnicaCrna GoraFejzić: Porast nasilja prema muslimanima

Fejzić: Porast nasilja prema muslimanima

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori bilježi se porast nasilja, naročito prema muslimanima, poručio je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić i pozvao nadležne organe da toj vrsti nasilja pristupe sa dužnom pažnjom i adekvatnom pravnom kvalifikacijom.

Fejzić je to rekao, kako je saopšteno iz Islamske zajednice u Crnoj Gori, povodom sve učestalijeg nasilja inspirisanog mržnjom prema muslimanima u Crnoj Gori.

“Već duže vremena crnogorska javnost svjedoči porastu nasilja, posebno prema
muslimanima, pri čemu ni djeca nijesu zaštićena”, naveo je Fejzić u saopštenju.

On je kazao da se samo u ovoj godini bilježi značajan porast fizičkog nasilja sa elementima krivičnog djela prema žrtvama koje su povezane zajedničkom karakteristikom, odnosno vjerskom pripadnošću.

Fejzić je naveo primjer fizičkog napada na kupalištu rijeke Cijevne na dvije osobe u društvu maloljetne djece, kao i fizički napad u Podgorici na vlasnika fitnes kluba na očigled kćerke.

On je kazao da se desio i fizički napad u Nikšiću funkcionera Vodovoda na svog radnika, napad komšije opasnim predmetom na radnika džamije Hadrovića u Podgorici kao i fizički napad na učenika medicinske škole u Beranama.

Fejzić je podsjetio na teško ranjavanje učenika gimnazije u Baru.

“Islamska zajednica u Crnoj Gori navedene akte teškog nasilja percipira kao napade inspirisane mržnjom, eksplicitno ili implicitno ispoljenom”, istakao je Fejzić.

Kako je rekao, nadležni organi, politički subjekti, mediji i šira javnost, nažalost, tu vrstu nasilja više tretiraju kao izolovane incidente, nego kao nasilje iz mržnje inspirisano zajedničkom karakteristikom žrtava.

Fejzić je naglasio da postoje i slučajevi potpunog izostanka reakcije.

Prema njegovim riječima, sve to dodatno usložnjava stanje i otežava generalnu prevenciju.

“Društvena prihvatljivost diskriminacije određenih grupa ne smije prevladati jer ona predstavlja važan faktor u povećanju broja krivičnih djela počinjenih iz mržnje”, naveo je Fejzić.

On je istakao da pristup ne smije biti površan i izolovan, jer se posljedice tih djela ne odnose samo na konkretnu žrtvu nasilja, već na cijelu zajednicu koja sa žrtvom dijeli zajedničke karakteristike, odnosno u ovim slučajevima zajedničku vjersku pripadnost.

Fejzić je rekao da negativni efekti mogu biti višestruko uvećani ukoliko se radi o zajednici koja je kroz istoriju bila žrtva diskriminacije.

“Ovim putem pozivamo nadležne organe da ovoj vrsti nasilja pristupe sa dužnom pažnjom i adekvatnom pravnom kvalifikacijom”, poručio je Fejzić.

On je pozvao sve društvene subjekte da osude govor mržnje i uzdrže se od istog.

Fejzić je zaključio da govor mržnje stvara ambijent za porast zločina iz mržnje zbog vjerske, etničke, jezičke ili bilo koje druge pripadnosti ili svojstva i u krajnjem razgrađuje građanski koncept društva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije