fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoEksperti Evropskog centra za praćenje droga u posjeti Crnoj Gori

Eksperti Evropskog centra za praćenje droga u posjeti Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Nacionalna strategija za droge, za čije usvajanje je krajnji rok drugi kvartal ove godine, doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun razgovarao je sa koordinatorom IPA projekta Frederikom Denekerom i analitičarima za oblast zdravlja i bezbjednosti Katerinom Skarupovom i Robertom Patrancusom, koji do petka borave u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će eksperti Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) u sklopu posjete razgovarati sa najznačajnim institucijama i organizacijama u oblasti droga u Crnoj Gori.

“Nakon toga će izvršiti procjenu stanja u oblasti droga u našoj zemlji, i dati preporuke u cilju uspostavljanja funkcionalnog i održivog Sistema za informacije i podatke u oblasti droga i Sistema ranog upozorenja na nove psihoaktivne supstance”, rekli su iz Ministarstva.

Navodi se da je jedno od završnih mjerila u poglavlju 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, punopravno članstvo Crne Gore u EMCDDA.

“Ministarstvo zdravlja kao nacionalna kontakt tačka će u narednom periodu nastaviti niz aktivnosti kako bi ova dva sistema bila usaglašena sa stadardima i protokoloma EMCDDA, odnosno pravnom tekovinom Evropske unije (EU)”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u decembru prošle godine taj Vladin resor formirao radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za droge za period 2024-2027. godine, čiji je krajnji rok za usvajanje drugi kvartal ove godine.

Kako su kazali, radna grupa je izradila nacrt analize stanja i trenutno je u fazi postavljanja indikatora učinka kojima će se mjeriti vrijednost ostvarivanja operativnih ciljeva.

“Usvajanje strategije doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je Crna Gora, zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana, ostvarila pravo na učešće u IPA8 projektu od 2023. do 2027. godine, koji se sprovodi uz ekspertsku podršku EMCDDA.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije