fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurović: Slobodarstvo i antifašizam istorijska vertikala Crne Gore

Đurović: Slobodarstvo i antifašizam istorijska vertikala Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Slobodarstvo i antifašizam su istorijska vertikala Crne Gore i put kojim će država nastaviti da ide kako bi obezbijedila bolji život svim građanima, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je svim građanima čestitala 13. jul – Dan državnosti, navodeći da je to jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji Crne Gore.

“Na današnji dan sjećamo se dva velika događaja koji su zlatnim slovima upisani u viševjekovno trajanje i kolektivno pamćenje našeg naroda – 13. jula 1878. kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje i 13. jula 1941. godine kada je podignut Trinaestojulski ustanak, prvi masovni ustanak u porobljenoj Evropi“, navela je Đurović.

Kako je navela, 1878. godine Crna Gora je, nakon turbulentnih istorijskih dešavanja, konačno ušla u krug slobodnih i uvaženih država tadašnje Evrope.

„Nekoliko decenija kasnije naši rodoljubi su još jednom pokazali da ne ljube lance, te da se nikada neće pokoriti nijednom zavojevaču, ma koliko bio snažan“, rekla je Đurović.

Ona je istakla da je Trinaestojulski ustanak potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi.

„Ovaj slavni događaj bio je uvod u herojsku Narodnooslobodilačku borbu jugoslovenskih naroda i u istorijskom smislu je postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore“, kazala je Đurović.

Kako je dodala, stalno imajući na umu neprolazne vrijednosti 13. jula, mora se nastaviti borba za dobro i napredak Crne Gore.

Đurović je kazala da je neupitna evropska budućnost Crne Gore koja je pouzdan susjed, uvažena članica NATO-a i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji.

„Slobodarstvo i antifašizam su naša istorijska vertikala i put kojim ćemo nastaviti da idemo kako bismo obezbijedili bolji život svim našim građanima“, poručila je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Članovima UPCG predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predstavljen je danas...