fbpx
18 C
Podgorica
September 26, 2022.
NaslovnicaCrna GoraSačuvati duhovno bogatstvo stečeno na litijama

Sačuvati duhovno bogatstvo stečeno na litijama

Podgorica, (MINA) – Prevazilaženje ranijih podjela, izmirenje, svenarodna jednodušnost i međusobno razumijevanje duhovno su bogatstvo, kroz muku stečeno na litijama, koje treba čuvati po svaku cijenu, kazao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije u vaskršnjoj poruci.

On je rekao da je vaskrsenje Hristovo iz mrtvih glavni događaj i temelj svete pravoslavne vjere.

Joanikije je istakao da blaženstvo duhovnog viđenja i proslavljanja Hristovog vaskrsenja pripada svima hrišćanima, od apostolskih vremena do danas i ubuduće.

“Iako smo u zabrinjavajućoj mjeri otuđeni, ovaj praznik nam vraća istinsko osjećanje da smo djeca Božija, sinovi i kćeri Oca našeg nebeskoga, kroz Sina Njegovog raspetog i vaskrslog Isusa Hrista”, naveo je Joanikije.

On je rekao da se u ove praznične dane sjećamo prošlogodišnjih “nezaboravnih litija za odbranu vjere, svetinja, pamćenja, časti i obraza u Crnoj Gori kao narodnog vaskrsenja i duhovnog obnovljenja”.

“Prevazilaženje ranijih podjela, izmirenje, svenarodna jednodušnost, međusobno razumijevanje su, kroz muku, na litijama stečeno duhovno bogatstvo koje treba čuvati po svaku cijenu”, poručio je Joanikije.

Kako je kazao, svoju pobjedu nad smrću Spasitelj nije zadržao samo za sebe, nego je sve vjerne svih vremena i pokoljenja udostojio da budu učesnici njegove pobjede i sapričasnici slave njegovog vaskrsenja.

“Na temelju tog ključnog događaja spasenja roda ljudskog zasnovano je naše zajedništvo”, dodao je Joanikije.

Joanikije je kazao da je zajednicu crkve kojoj pripadamo Sveti apostol Pavle sagledao kao živi i nedjeljivi organizam kojem je Hristos glava, a hrišćani njegovi udovi i braća među sobom.

Zato je, ističe on, neprihvatljivo da se u crkvi prave podjele i razdori po nacionalnoj, ideološkoj, stranačkoj ili po bilo kakvoj drugoj osnovi.

“Hrišćanska ljubav prevazilazi podjele, miri zavađene, zacjeljuje bratske rane, velikodušna je, prašta i ne zlopamti, izgrađuje u istini i dobroti porodičnu i svaku drugu zajednicu, sjedinjava različito, a od prirodnih razlika među ljudima, polovima, uzrastima čini bogatstvo, harmoniju i ljepotu ljudskog života”, rekao je Joanikije.

On je naveo da je neprocjenjivi dar Božiji sabornost vjernih u crkvi, prožeta blagodaću Isusa Hrista, ljubavlju Boga Oca i zajedništvom Svetoga Duha.

“To blagodatno iskustvo stiču svi koji učestvuju u svetim bogosluženjima, hrane se i osvećuju svetim tajnama Hristovim. Oni se obnavljaju vječnim novinama Božijim”, rekao je Joanikije.

Svjetlost Hristovog vaskrsenja, kako navodi, obasjala je sve ljudske golgote i put svima koji stradaju, trpe i žive za ime njegovo.

Joanikije je dodao da je hrišćanska pobjeda, obasjana svjetlošću koja je zasijala iz groba Gospodnjeg, dokaz nanadmašive ljubavi čiji je smisao u oslobađanju, a ne u porobljavanju drugog.
Prema njegovim riječima, hrišćanin diše istinom vjere, u beznađu širi nadu, a u tamu unosu svjetlost.

“Čovjek koji je obasjan slavom vaskrsenja Hristovog postaje neustrašivi svjedok nepobjedive ljubavi. Uznoseći svoj um i usmjeravajući svoje biće ka istini Hristovog vaskrsenja i Božijoj ljubavi, ovaj svijet, naše življenje u njemu i odnose među ljudima možemo da učinimo boljima na šta smo svi prizvani bez razlike”, naveo je Joanikije.

On je kazao da je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, jedan od najvećih svjedoka vaskrsenja u našem vremenu, koji je podsticao ljude da se takmiče u dobru čuvajući i izgrađujući međusobni mir.

“Svako drugačije nadmetanje ili sukobljavanje nije od Boga, a društveno je nekorisno i štetno. Izgrađujmo našu otadžbinu Crnu Goru slušajući Svetog apostola Pavla: „Budite među sobom blagi, milostivi, praštajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama“”, istakao je Joanikije.

Vaskrsenje Hristovo, kako je naveo, oslobađa od svih strahova, pa i onog najvećeg, iskonskog, straha od smrti.

“Nažalost, strah od smrti je u naše dane paralisao i usporio čitav svijet. Ne klonimo duhom, položimo svoju nadu u Boga, čuvajmo jedni druge, poštujmo medicinu kao što je poštovao i Sveti Sava prvi Arhiepiskop srpski”, dodao je Joanikije.

On je pozvao vjernike da uznesu svoje molitve vaskrslom Gospodu za sve oboljele, za heroje današjeg vremena – ljekare i medicinski osoblje i za sve one koji njeguju i hrabre bolesnike.

Joanikije je kazao da se tajna vaskrsenja Hristovog upečaćuje i projavljuje u životu vjernih.

Kako je rekao, put vaskrsenja je put radosnog života, put u novi raj koji je ispunjen božanstvenom slavom i put u novi život dostojan čovjeka.

“Neka bi nas časni oci sveštenici, monasi i monahinje, draga braćo i sestre obasjala svjetlost Hristovog vaskrsenja, da sjedinjeni sa Hristom u vječnom Carstvu odbacimo sve što nas odgoni u tamu grehovnu i odvlači od sunca pravde. Objedinimo se u vjeri, dobru i ljubavi da bismo mogli radosno uskliknuti: Hristos voskrese iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima život darova”, naveo je Joanikije.

Najčitanije