fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora među 23 saveznice koje će za odbranu izdvojiti preko dva...

Crna Gora među 23 saveznice koje će za odbranu izdvojiti preko dva odsto BDP-a

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je među 23 NATO članice koje će za odbranu ove godine izdvojiti preko dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), čime je još jednom potvrdila kredibilitet savezništva u Sjevernoatlantskoj alijansi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je izvještaj o izdvajanju za odbranu zemalja članica, a u susret jubilarnom NATO Samitu, koji će biti održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

U izvještaju navodi se da je kod svih saveznica zabilježen trend rasta odbrambenog budžeta, a da će po projekcijama za ovu godinu, 23 saveznice premašiti dva odsto BDP u izdvajanjima za odbranu.

Iz Ministarstva odbrane su kazali da se među tim saveznicama, sa planiranim izdvajajem za budžet odbrane od 2,02 odsto BDP, nalazi i Crna Gora.

To, kako su naveli iz Ministarstva, predstavlja najbolju i najjasniju potvrdu posvećenosti 44. Vlade kredibilnom članstvu Crne Gore u Alijansi.

„Imajući u vidu aktuelne bezbjednosne izazove na globalnom planu, koji su između ostalog rezultirali najvećom vojnom transformacijom NATO saveza od vremena Hladnog rata, Crna Gora je jasno pokazala kolektivnu odgovornost, posvećenost zajedničkim vrijednostima i još jednom potvrdila kredibilitet savezništva u Sjevernoatlantskoj alijansi“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije