fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora duguje ustanicima, borcima i herojima

Crna Gora duguje ustanicima, borcima i herojima

Podgorica, (MINA) – Crna Gora duguje Trinaestojulskim ustanicima, borcima i herojima čija će imena zauvijek ostati upamćena kao simbol neprolaznih vrijednosti, izvor inspiracije i patriotizma, poručeno je sa svečane proslave 13. jula na Cetinju.

Proslava 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda, održana je sinoć na Ljetnjoj pozornici, uz prisustvo velikog broja zvanica, diplomatskog kora i predstavnika boračkih i antifašističkih udruženja bivših jugoslovenskih republika.

Zamjenik gradonačelnika Miloš Mudreša je podsjetio na istorijsku reputaciju prve slobodarske teritorije na kojoj je podignut prvi opštenarodni ustanak u ratom zahvaćenoj Evropi.

“Žrtve i nasljeđe ovog istorijskog događaja koji spada među najveće domete slobodarske tradicije 20. vijeka, po ocijeni jednog od najvećih svjetskih mislilaca, daju za pravo da se, iako brojčano mali, svrstamo među velike narode”, kazao je Mudreša.

Predsjednik SUBNORA Crne Gore Zuvdija Hodžić istakao je da nadahnuće i obaveze za svoje djelovanje članovi ove organizacije nalaze u Narodnooslobodilačkoj borbi i socijalističkoj revoluciji, danima obnove i izgradnje, duhovnom i etičkom nasljeđu našeg naroda i slobodi čiji zov u Crnoj Gori traje hiljadu godina.

On je ocijenio da je 13. jul 1941. godine za sva vremena uveo Crnu Goru u svijet i svjetsku istoriju, a bijes okupatora bio je očekivan.

“Crnogorski narod je bio svjestan žrtava koje će morati da podnese i na to je bio spreman. To ga je učinilo još većim i slavnijim među velikima”, rekao je Hodžić.

Predsjednik Saveza udruženja boraca za vrijednosti Narodnooslobodilačke borbe Slovenije, Marijan Križman poručio je da prijateljstvo Crne Gore i Slovenije ima duboke korijene u kulturi, a da će narod koji ima svoju kulturu opstati i održati se uprkos svim izazovima.

U kulturno-umjetničkom dijelu programu nastupili su Kic pop hor iz Podgorice, hor „Luča“ sa Cetinja, AKUD „Mirko Srzentić“ i glumci Žaklina Oštir i Jovan Dabović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Članovima UPCG predstavljen Program za unapređenje konkurentnosti privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu predstavljen je danas...