fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorovinić Bojović najavila tendere za izgradnju dvije klinike

Borovinić Bojović najavila tendere za izgradnju dvije klinike

Podgorica, (MINA) – Tender za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju u okviru Kliničkog centra Crne Gore mogao bi da bude objavljen tokom četvrtog kvartala ove godine.

To je najavila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u Institutu za javno zdravlje gdje je, kako su saopštili iz resornog ministarstva, predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen i premijeru Zdravku Krivokapiću predstavila investicije Evropske unije u crnogorsko zdravstvo.

Boronović Bojović je rekla da bi idealno bilo da tenderi budu objavljeni u oktobru.

Ukupan budžet za izgradnju obje klinike iznosi 8,5 miliona EUR, a projekat se 100 odsto finansira iz EU fondova.

Borovinić Bojović je rekla da će se nova zgrada sastojati od donjeg nivoa, prizemlja i dva  sprata.

Ukupna bruto građevinska površina iznosi, kako je rekla, 5.530,59 metara kvadratnih, a neto površina bez donjeg nivoa 3.504,25 metara kvadratnih.

„Pripremljen je tenderski dosije koji je proslijeđen Delegaciji EU na odobrenje. Nakon sastanka sa šeficom delegacije EU Kristinom Oanom Popom, tenderski dosije je u finalnoj fazi pripreme. Očekujemo da bi tender mogao da bude objavljen tokom četvrtog kvartala 2021. godine, idealno već u oktobru“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je predočila da ukupna pomoć koju je Crna Gora do sada dobila iznosi 55 miliona EUR.

„Pomoć se ogleda kako kroz direktnu budžetsku podršku tako i kroz sredstva za izgradnju klinika, nabavku vakcina, laboratorijske opreme i mnogih drugih aspekata“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, izdvojila ugovor o grantu „EU4Health: Doprinos dostupnosti i pristupu vakcinama protiv COVID-19 u Crnoj Gori“ čija je vrijednost 2.431.357 EUR.

„Bespovratna sredstva predviđaju nabavku vakcina koje je odobrila Evropska agencija za ljekove, kao i nabavku pomoćne opreme za skladištenje vakcina, ali i troškove u procesu promocije imunizacije“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je napomenula da Ministarstvo već sprovodi aktivnosti nabavke vakcina kroz taj grant kroz bilateralne i trilateralne sporazume, kao i aktivnosti na pripremi specifikacija za nabavku opreme.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo pripremilo aplikaciju i poslalo je na dalju proceduru u Delegaciju EU u vezi sa Fondom solidarnosti EU.

„Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 199.505 EUR. Ova sredstva smo opredijelili za pokrivanje dodatnih troškova medicinskog osoblja koji ulažu značajne napore u borbi protiv COVID-a“, kaže se u saopštenju.

Borovinić Bojović je, kako se navodi, skrenula pažnju na to da je Crna Gora od nula vakcina i nula vakcinisanih u decembru 2020. godine do danas obezbijedila preko 820 hiljada vakcina protiv koronavirusa.

„Više od 50 odsto punoljetnih, koji se vakcinišu u Crnoj Gori, dobilo je makar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa dok je preko 44 odsto vakcinisano u cjelosti“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Borovinić Bojović za mnoge neočekivano, ali kao posljedica posvećenog rada, Crna Gora je organizovala jedan od najefikasnijih procesa imunizacije protiv koronavirusa, dodajući da je otvoreno čak 130 vakcinalnih punktova.

„Pa je prvih dana odziv prelazio deset hiljada. To je naš kapacitet usluge kom nam se divila i Evropa. Imunizacija je omogućena i u vakcinalnim autobusima. Uz to, obezbijedili smo i vakcinaciju u porodičnim kućama i firmama“, rekla je Borovinić Bojović.

U kompletnom procesu, kako je naglasila, nemjerljiv doprinos daje EU.

„Kao što ste i sami ranije naznačili: pandemija je maraton, a ne sprint. Crna Gora će svoju obavezu ispuniti, kao što to vi činite – na pravi način, a jedni pravi je evropski način“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je cilj da se više nikad nijedna lokalna epidemija ne pretvori u svjetsku pandemiju.

„Crna Gora, u okviru svojih mogućnosti radi sve da ubrza proces vakcinacije a, osim toga, nadamo se dobrim vijestima iz Brisela i povodom pridruživanju naše države EU digitalnom sertifikatu“, dodala je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, to je jedan od alata u procesu savladavanja pandemije.

„EU digitalni kovid sertifikat će, kako se nadamo, biti prvi dokument Evropske unije kog će naši državljani koristiti ravnopravno sa Vašim državljanima. Crnogorsko zdravstvo, u tom smislu, biće dio EU, vjerujemo, i prije zvaničnog prijema kom se cijelo društvo raduje“, zaključila je ona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Uprava policije, budva, silovanje

Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Podgorica, (MINA) – Službenici budvanske policije uhapsili su M.J. (21) iz Bijelog Polja osumnjičenog...