fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoASK uspostavlja saradnju sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca

ASK uspostavlja saradnju sa Kancelarijom evropskog javnog tužioca

Podgorica, (MINA) – Borba protiv korupcije je dugotrajan i zahtjevan proces, u kome je posebno važna uloga antikorupcijskih tijela i očuvanje njihove nezavisnosti, poručeno je sa sastanka predstavnika Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) u Luksemburgu.

Iz ASK-a su saopštili da se direktorica Agencije Jelena Perović sastala sa glavnom tužiteljkom Evropske unije (EU) Laurom Kodrucom Keveši, evropskom tužiteljkom Tamarom Laptoš, savjetnicom za međunarodne odnose Amelijom Rodrigez i višim analitičarom Krisom Vandenburkom.

Kako su kazali, predstavnici EPPO-a izrazili su spremnost zaa uspostavljanje direktne saradnje sa ASK-om u oblastima od zajedničkog interesa.

„Sagovornici su se saglasili da je borba protiv korupcije dugotrajan i zahtjevan proces, u kome je posebno važna uloga antikorupcijskih tijela i očuvanje njihove nezavisnosti i samostalnosti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Perović upoznala domaćine sa djelovanjem Agencije i njenim značajem i ostvarenim dometima u ispunjavanju mjerila iz poglavlja 23 pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

Kancelarija evropskog javnog tužioca je nezavisno tijelo EU odgovorno za istrage, krivični progon i podizanje optužnica za krivična djela kojima se šteti finansijskim interesima EU.

EPPO je započeo sa radom 1. juna 2021. godine, a u njegovom djelovanju učestvuju 22 zemlje članice EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije