fbpx
25.7 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDopremljen četvrti kontigent medicinske i lične zaštitne opreme

Dopremljen četvrti kontigent medicinske i lične zaštitne opreme

Podgorica, (MINA) – U Crnu Goru stigao je četvrti kontigent medicinske opreme, sa 86 respiratora i 235 hiljada komada lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema.

Iz EU Info centra podsjetili su da je donacija dio projekta Evropske unije (EU) za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, čija je vrijednost tri miliona EUR.

„Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je 100 bolničkih respiratora, deset savremenih rendgenskih uređaja i preko 400 hiljada komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću“, navodi se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav je povodom primopredaje opreme rekao da donacija stiže u pravi čas.

„Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi“, kazao je Orav.

On je podsjetio je da je EU obezbijedila 50 miliona EUR kao dugoročnu podršku za zdravstvo, ekonomski oporavak, preduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene krizom.

„Omogućili smo i dodatnih 60 miliona EUR za kredite po izuzetno povoljnim uslovima, kako bismo podržali ekonomsku stabilnost zemlje. Takođe, planiramo i izgradnju dvije nove klinike u okviru Kliničkog centra Crne Gore, za zarazne bolesti i dermatovenerologiju“, naveo je Orav.

Prema njegovim riječima, obim EU podrške Crnoj Gori, u periodima kada su sve države članice Unije pogođene krizom koju izaziva pandemija, jasan je dokaz iskrenosti i snage partnerstva.

“Crna Gora može da računa na podršku EU i njenih građana, i u dobrim i u teškim vremenima!“ – zaključio je Orav.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da Crna Gora, kao i brojne države, i dalje odolijeva izazovu epidemije Covid- 19.

Kako je naveo, uvjerenje u konačni uspjeh je utemeljen na zajedničkoj odgovornosti i doprinosu svih, od nadležnih institucija do svakog pojedinca, koji poštovanjem mjera daje svoj doprinos.

“Naš optimizam ojačan je i snažnom podrškom, solidarnošću i partnerstvom sa našim saveznikom i prijateljem EU, koja je donirala novih 86 respiratora i više od 235 hiljada komada zaštitne opreme“, ocijenio je Simović.

On je dodao da j donacija podrška ujedinjene, snažne i odlučne Evrope i građana, koji Crnu Goru vide kao svog prijatelja i budućeg člana.

Simović je rekao da je uvjeren da će donacija biti dodatna motivacija za podizanje odgovornosti, zajedništva i poštovanja mjera koje se donose za dobrobit zdravlja svih građana.

“Već smo jednom pokazali kako se pobjeđuje u ovom izazovu. Pokažimo to ponovo“, poručio je Simović.

Pomoćnik stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Miodrag Dragišić istakao je da koliko god da je pandemija uzdrmala cijeli svijet, istovremeno je pokazala koliko je bitan duh zajedništva i djelovanje udruženim snagama kako bi se prevazišli izazovi i ublažili negativni efekti.

On je dodao da je ovo samo dio kontinuirane podrške koju UNDP pruža Crnoj Gori u odgovoru na epidemiju.

„Posebnu pažnju usmjerićemo na dugoročno jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, kroz proces digitalizacije, kako bi se osigurala što kvalitetnija zdravstvena zaštita građana, a medicinskom osoblju omogućilo brže i efikasnije pružanje zdravstvenih usluga“, rekao je Dragišić.

Takođe, kako je istako, UNDP će nastaviti da pruža podršku i u dijelu socio-ekonomskog oporavka, koji tek predstoji, prevashodno vodeći se konceptom razvoja po mjeri čovjeka, naročito kada su u pitanju najranjivije kategorije društva.

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović zahvalio je Delegaciji EU na donaciji i podsjetio da je sa upravo dopremljenih 86 respiratora, uz prethodno isporučenih 14, EU Crnoj Gori donirala ukupno 100 respiratora.

„Na današnji dan, u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 322 respiratora, što je više nego dovoljno i za najteži scenario, za koji vjerujemo da se neće desiti. To su uređaji najsavremenije generacije, sa tehničkim performansama najboljih evropskih brendova” istakao je Lazović.

Delegacija EU i UNDP u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od tri miliona EUR za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema.

Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u saradnji sa nadležnim institucijama.

Najčitanije