fbpx
NaslovnicaCrna GoraDiplomate iz svih članica EU u posjeti Crnoj Gori

Diplomate iz svih članica EU u posjeti Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Diplomate iz 27 država članica Evropske unije (EU), članovi radne grupe Savjeta EU za proširenje – KOELA, borave u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori gdje će se sastati sa državnim zvaničnicima i predstavnicima ključnih institucija zaduženih za proces pristupanja države Uniji.

Kako je najavljeno iz Delegacije EU u Podgorici, evropske diplomate će se, tokom radne posjete, sastati i sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Novoimenovani ambasador EU u Crnoj Gori Johan Satler kazao je da je riječ o prvoj velikoj posjeti, svega nekoliko dana od početka njegovog mandata.

On je, u izjavi povodom posjete članova KOELA, pojasnio je da je riječ o diplomatama koji su zaduženi za proces proširenja, koji nadgledaju proces pridruživanja Crne Gore Uniji i prate napredak na reformskom putu, ali i kvalitet zakona i propisa.

Prema njegovim riječima, posjeta je važna zbog dvije stvari, a prva je to što je Crna Gora pokazala da može da napreduje.

“Bio sam srećan što sam mogao da vidim, i prije nego što sam stigao u Crnu Goru, da ste prošli takozvani IBAR test. IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila), sada to ovdje svi znaju, bio je vrlo važan test jer se radi o vladavini prava, pravosuđu i veoma važnim zakonima koji su doneseni”, kazao je Satler.

On je rekao da je sada dobar trenutak i pozvao sve donosioce odluka u državi, Vladu, ali i opoziciju, da taj trenutak iskoriste jer je, kako je naveo, članstvo u EU proces cjelokupnog društva.

“Druga važna stvar je da je EU spremna za nove države članice. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, govori o istorijskom pozivu da se EU kompletira. A to je nešto u čemu Crna Gora može da posluži kao primjer“, rekao je Satler.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije