fbpx
NaslovnicaCrna GoraDigitalizacija pravosuđa strateški prioritet

Digitalizacija pravosuđa strateški prioritet

Podgorica, (MINA) – Digitalizacija crnogorskog pravosuđa jedan je od strateških prioriteta Ministarstva pravde, saopšteno je na sastanku resornog ministra Andreja Milovića i predstavnika ICT Cortex-a, klastera za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Milović je istakao da je digitalizacija apsolutni prioritet i naglasio da je neophodno formiranje Data centra prema najvišim standardima postavljenim od lidera na tom polju, poput Gugla /Google/ i Amazona.

Prema njegovim riječima, bez Data centra, proces digitalizacije ne može biti ozbiljno razmatran.

Kako je naglasio, potreba sređivanja postojećih baza podataka i njihovo uvezivanje je prvi korak ka uspostavljanju cjelovitog pravosudnog digitalnog sistema.

Milović je naveo da je Data centar temelj procesa digitalizacije i modernizacije crnogorskog pravosuđa.

“Naš cilj su standardi koje postavljaju lideri u industriji, jer je digitalizacija strateško pitanje za Crnu Goru. To je ključno za sigurnost, efikasnost i dugoročni uspjeh ovog poduhvata”, rekao je Milović.

On je dodao da, zbog zastarjelosti tehnologija koje se danas koriste u crnogorskom pravosuđu, integracija novih tehnoloških rješenja zahtijeva pažljivo planiranje, kako bi se izbjegli svi potencijalni problemi.

Milović je naveo da digitalizacija sistema donosi sa sobom rizike u vezi sa sigurnošću podataka.

„Zaštita osjetljivih informacija i osiguranje integriteta podataka su ključni aspekti, koji zahtijevaju dodatne mjere opreza, kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice, poput neovlaštenog pristupa ili krađe podataka, i to je ono što je Crnoj Gori neophodno“, kazao je Milović.

On je, govoreći o razvoju IT sistema, istakao važnost angažovanja domaćih stručnjaka.

“Imamo sposobne ljude u Crnoj Gori koji mogu razviti ovaj sistem. Nema potrebe da plaćamo isključivo strane eksperte kada možemo koristiti domaće kadrove, koji imaju znanje i ekspertizu na visokom nivou”, rekao je Milović.

On je dodao da očekuje dalju saradnju između Ministarstva pravde i ICT Cortex-a, kako bi zajedno ostvarili viziju modernizacije crnogorskog pravosuđa kroz digitalizaciju i inovacije.

U saopštenju se navodi da su predstavnici ICT Cortex-a, udruženja renomiranih ICT kompanija koje već treću godinu zaredom radi na jačanju IT sektora, a čiji je osnovni cilj da pruži podršku digitalne transformacije privrede i društva, podržali tu inicijativu.

Oni su naglasili da crnogorske IT kompanije posjeduju potrebne kapacitete, ali da je ključ da se to postigne kroz udruženi rad.

“Udruženi, crnogorske IT kompanije mogu efikasno raditi na digitalizaciji pravosuđa, osiguravajući da se sredstva troše na najefikasniji i najtransparentniji način”, istakao je izvršni direktor klastera Cortex, Tarik Zaimović.

Kako su kazali predstavnici Cortex-a, uvođenje digitalnih sistema zahtijeva obuku osoblja, kako bi se osigurala pravilna upotreba novih tehnologija, dok brza evolucija tehnologije zahtijeva stalno praćenje i ažuriranje digitalnih sistema.

Iz Ministarstva pravde su kazali da je ICT Cortex predstavio nekoliko ključnih inicijativa koje bi trebalo da budu zadovoljene u procesu.

„Razvoj strategije i krovnih akata digitalizacije je temelj, dok bi realizacija uslijedila kroz faze osnivanja Vladine Agencije za digitalnu transformaciju, predlog rješenja za Data centar i aktivno učešće u evropskim projektima, gdje postoji značajan izvor sredstava“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije