fbpx
NaslovnicaCrna GoraDF traži raspravu o izmjenama Zakona o predsjedniku, Đurović dala pauzu

DF traži raspravu o izmjenama Zakona o predsjedniku, Đurović dala pauzu

Podgorica, (MINA) – Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je, na zahtjev Demokratske partije socijalista (DPS), dala pauzu od pola sata na sjednici koja je počela raspravom o tome da li će se na dnevni red uvrstiti izmjene Zakona o predsjedniku, koje je predložio Demokratski front (DF).

Iz DPS-a su tražili pauzu od pola sata kako bi od Skupštinske službe dobili mišljenje da li je Zakon o predsjedniku predložen kao dopuna dnevnog reda u skladu sa Ustavom i procedurama.

Đurović je rekla da to neće tražiti od Stručne službe, jer je to u nadležnosti matičnog i Zakonodavnog odbora.

“Stručna služba se ne može izjašnjavati merituma zakona”, kazala je Đurović, nakon čega je dala pauzu.

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je da je predloženo zakonsko rješenje pripremljeno potpuno suprotno Ustavu.

“Razumijem potrebu DF-a da urušavaju institucijalni sistem Crne Gore, da djeluju suprotno Ustavu, rade ono što se kosi sa demokratskim principima, ali ne mogu da shvatim da druge kolege pristaju da budu vagoni ove lokomotive koja pokušava da uništi i degradira Crnu Goru”, rekao je Živković.

On je naveo da se, stavljanjem tako koncipirane tačke dnevnog reda, definitivno ulazi u zonu krivične odgovornosti i posljednju fazu razgradnje institucija.

Kako je ocijenio, zakonom se targetira direktno predsjednik države Milo Đukanović.

“Ostalo je još da neko uđe u zgradu Predsjedništva i pokuša da iseli predsjednika”, kazao je Živković.

Đurović je rekla da je to zakonsko rješenje upućeno u skladu sa procedurama i zakonima kojima se tretira rad parlamenta.

“Tako da je definitivno na poslanicima da odluče koliko je u skladu sa zakonom i Ustavom. Stručna služba ga je odobrila, nije moja odluka da li će biti u proceduri ili ne”, rekla je Đurović

Ona je navela da nije na njoj da ulazi u meritum zakona, dodajući kako očekuje da to zakonsko rješenje prođe i skupštinske odbore i da se u tom domenu razmatra koliko je u skladu sa zakonom i Ustavom.

“Mislim da je procedura ispoštovana, na poslanicima je da se izjasne šta će ući u dnevni red”, rekla je Đurović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković rekao je da Đurović pogrešno doživljava svoju funkciju.

“Vi možete predložiti sve, to sve bi trebalo da podrazumijeva – sve što je u skladu sa Ustavom i zakonima, ali ne možete predložiti svašta. To “svašta” je ovo što se danas predlaže i nije u skladu sa Ustavom”, rekao je Striković.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša naveo je da se mora voditi računa o granicama i ponovio da osnov demokratije nije 41 poslanik, već vladavina prava.

“Kao ekonomistu me sramota ovog teksta, a mogu misliti kako je pravnicima”, rekao je Mugoša.

On je naveo da se o predloženom zakonu nijesu izjasnili ni matični ni Zakonodavni odbor.

“Predlažem da sačekamo da ovaj zakon prođe te odbore, a onda se sjednica može zakazati, da bismo imali sveobuhvatniju raspravu. Bojim se da smo došli do stepena da je politika toliko ispred prava, da to više gubi svaki smisao”, smatra Mugoša.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović naveo je da mu nije jasno kako će zakonom promijeniti Ustav.

“Ne možete nešto ovakvo da stavljate na dnevni red. Znate da ste vi i svi predlagači u zoni krivične odgovornosti“, rekao je Popović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije