fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorsku nošnju nemoguće izmjestiti u neko drugo nasljeđe

Crnogorsku nošnju nemoguće izmjestiti u neko drugo nasljeđe

Podgorica, (MINA) – Naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije, koja crnogorsku nošnju može izmjestiti u neko drugo nasljeđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini, nema, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je ocjenu crnogorskog Ministarstva da su organizatori nastupa guslara na otvaranju srpskog Kulturnog centra u Pekingu posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore. Kako su kazali, spremni su da im u pruže i odgovarajuću pomoć i podatke za to.

»Teško da se sarkastičnom opaskom, kojom se Ministarstvu kulture Crne Gore nudi etnografska i etnomuzikološka pomoć od strane Ministarstva kulture Srbije, može promijeniti činjenica da je crnogorska nošnja dio kulturnog nasljeđa Crne Gore«, kaže se u reagovanju crnogorskog Ministarstva.

Kako su naveli, nema te naučno utemeljene etnografije i etnomuzikologije koja crnogorsku nošnju može izmjestiti u neko drugo nasljeđe samo zbog toga što su je, pored Crnogoraca, nosili Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini.

»U našem saopštenju nismo se bavili nacionalnim osjećanjem onoga ko nošnju nosi, niti smo dovodili u pitanje legitimnost guslarskog nasljeđa Srbije, već smo samo podsjetili organizatora nastupa u Pekingu, da ono što se svuda, pa i u Srbiji, zove crnogorskom narodnom nošnjom pripada crnogorskom kulturnom nasljeđu«, piše u reagovanju.

Oni su pitali zbog čega guslar na nastupu u Pekingu nije mogao biti obučen u neku od narodnih nošnji koje su karakteristične za one oblasti u Srbiji koje baštine guslarsku tradiciju.

Najčitanije