fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora odgovornim pristupom štiti sebe i druge

Crna Gora odgovornim pristupom štiti sebe i druge


Podgorica, (MINA) – Crna Gora je odgovorna država, dosljedna u realizaciji svih preuzetih obaveza, jer time ne štiti samo sebe nego i druge, poručio je ministat unutrašnjih poslova (MUP) Mevludin Nuhodžić.

On je u Beču, na konferenciji “Evropske vrijednosti, vladavina prava i bezbjednost”, saopštio da ne smije ništa biti preče od onoga što direktno utiče na bezbjednost država i građana.

Nuhodžić smatra da su saradnja, afirmacija evropskih vrijednosti i jačanje pravne sigurnosti jedine garancije bezbjednosti koja neće biti ugrožena izazovima, kao što su organizovani kriminal, sajber napadi, ilegalne migracije, terorizam i nasilni ekstremizam.

On je naveo da je Crna Gora proces pristupanja Evropskoj uniji prepoznala kao najbolji način da taj cilj obezbijedi i da, stoga, značajnu pažnju posvećuje jačanju vladavine prava kao najboljoj prevenciji nestabilnosti.

„Situacija na našem kontinentu je jedinstvena u novijoj istoriji kada je riječ o bezbjednosnim izazovima: svi se suočavamo sa istim ili gotovo istim prijetnjama. Samo je njihov intenzitet različit”, rekao je Nuhodžić, saopšteno je iz MUP-a.

On je ocijenio da tu činjenicu zato treba iskoristiti tako da se još intenzivnije sarađuje i da se bez izuzetka sprovodi ono što se dogovori.

“Odnosno da najbrže što možemo i sa najvećim kvalitetom i zalaganjem završavamo preuzete obaveze. Jedino tako možemo biti efikasni. Ne smije nam ništa biti preče ili veći prioritet od onoga što direktno utiče na bezbjednost naših država i naših građana“, rekao je Nuhodžić.

On je saopštio da globalni bezbjednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo traže od nas da budemo ujedinjeni u odgovoru na njih.

„Da bismo krijumčarima ljudi, trgovcima drogom, oružjem ili potencijalnim teroristima stali na put, moramo da djelujemo udruženo. Odgovor na ove izazove može biti samo u saradnji među državama”, ocijenio je Nuhodžić, na konferenciji koja je organizovana u okviru austrijskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

On je kazao da su izazovi takvi da je dovoljno da jedna karika popusti “to onda predstavlja problem ne samo jedne države, nego daleko širi”.

Nuhodžić je rekao da je Crna Gora, prije svega, odgovorna država, dosljedna u realizaciji svih preuzetih obaveza. “Jer mi držimo da time ne štitimo samo sebe nego i druge”.

“Zato želim da afirmišem dosadašnji princip na našim sastancima na kojima ne razgovaramo samo o izazovima i planovima, već i otvoreno analiziramo šta smo uradili. To je naša odgovornost i to smo dužni našim građanima“, rekao je Nuhodžić.

Najčitanije