fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Zabrinjavajuća otuđenost vlasti od građana

CGO: Zabrinjavajuća otuđenost vlasti od građana

Podgorica, (MINA) – Demokratskim procesima u Crnoj Gori neophodno je sadržajno unaprjeđenje, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom Međunarodnog dana demokratije i upozorili na, kako su naveli, zabrinjavajuću otuđenost vlasti od građana i posljedičnu krizu povjerenja u institucije.

Iz CGO su podsjetili da posljednje istraživanje CG Pulsa, zajedničke inicijative te nevladine organizacije (NVO) i instituta Damar, ukazuje na pretežnu percepciju okrenutosti Vlade partijskim interesima u odnosu na interese građana, nepovjerenje u institucije i njihove reprezente.

Sve to, kako su naveli, opominje na ozbiljnu krizu legitimiteta institucija i nosilaca vlasti.

„Izostanak autoriteta i integriteta institucija i donosilaca odluka otežava sprovođenje neophodnih ključnih reformi i politika za napredak društva, ali i utiče na kvalitet procesa demokratizacije i evropezacije koji nijesu tehničkog karaktera“, kaže se u saopštenju CGO.

Prema njihovim riječima, sadržajne reforme, koje su osnova za funkcionalnu vladavinu prava i poštovanje ljudska prava, potisnute su partijskim i ličnim interesima, izostala je depolitizacija državne uprave i uspostavljanje sistema zasnovanog na zaslugama, dok odgovornost za neispunjena obećanja uglavnom izostaje.

Iz CGO ističu da je dio demokratske političke kulture držanje datih obećanja i odgovoran pristup, a što hronično izostaje u Crnoj Gori, uz trajuću polarizaciju u društvu, što ima ograničavajući efekat na potrebni širi dijalog i uvođenje demokratskih standarda.

Navodi se da je izgradnja demokratije dugotrajan proces koji zahtijeva odlučne donosioce odluka usmjerene ka javnom interesu, jake institucije i aktivne građane i građanke.

„Posebno je važno da vlast razumije potrebe građana i građanki i da osigura da njihova pitanja i zahtjevi budu adresirani tokom cijelog mandata vlasti, a ne samo u trenucima kada se očekuje podrška na izborima“, smatraju u CGO.

Iz te NVO podsjećaju da se 15. septembar od 2007. godine obilježava kao Međunarodni dan demokratije, na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije