fbpx
NaslovnicaCrna GoraČetvrtina lista za lokalne izbore je nezakonita

Četvrtina lista za lokalne izbore je nezakonita

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori četvrtina lista za lokalne izbore nezakonita je, što potvrđuje da državi treba nepartijska i profesionalna izborna administracija, rekli su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

“Od ukupnog broja izbornih lista kojima su opštinske izborne komisije (OIK) omogućile učešće na predstojećim lokalnim izborima, njih čak 24 odsto su nezakonito proglašene”, kazali su iz CDT-a.

Zamjenica programskog direktora CDT-a Milena Gvozdenović navela je da je analitički tim te NVO utvrdio nezakonitosti kod 23 liste.

Kako je pojasnila, u Kolašinu su utvrđene nezakonitosti kod pet lista, Plavu četiri, Rožajama i Baru po tri, Bijelom Polju, Plužinama i Danilovgradu po dvije, a na Žabljaku i Pljevljima po jedna.

“U slučaju kada liste imaju te nedostatke i kad OIK nijesu reagovale i zatražile njihovo ispravljanje u propisanoj proceduri, jedini zakoniti postupak je da te komisije odbiju proglašenje takvih lista, jer nezakonite liste ne mogu učestvovati na izborima”, kazala je Gvozdenović.

Ona je pojasnila da se te nezakonitosti odnose na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika da na izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola, i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola.

Kako je dodala, pokušaj svođenja tih nezakonitosti na puku tehničku proceduru predstavlja opasno ugrožavanje stečenih izbornih prava i utiče izrazito negativno na sami izborni postupak i ambijent.

Prema riječima Gvozdenović, te opasne pojave govore da među strankama postoji partijska solidarnost u kršenju zakona, jer se nijedna lista koja učestvuje na izborima nije javno oglasila da osudi te pojave i zagovara zakonito sprovođenje izbora.

“Taj slučaj je još jedna potvrda da Crnoj Gori treba nepartijska i profesionalna izborna administracija”, istakla je Gvozdenović.

Ona je rekla da CDT deceniju unazad zagovara neophodnost te promjene ali su, tokom čitavog tog perioda, političke partije, uspijevale da pronađu razloge i izgovore da se ta reforma nikad ne desi.

“Kada vidimo šta rade njihovi predstavnici u OIK, bude nam sasvim jasno zašto se opiru promjenama – da bi mogli nesmetano da krše zakone, kad god to odgovara njihovom partijskom interesu”, ocijenila je Gvozdenović.

Ona je navela da su u CDT-u veoma zabrinuti i razočarani nedostatkom reakcije članica Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore.

“Njihov rad smo veoma cijenili i podržavali, ali ako se i u tom klubu formira partijska solidarnost i dogodi ignorisanje ovakvih pojava, onda sva njihova borba i zalaganja nijesu vrijedna nikakve dalje pažnje”, rekla je Gvozdenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije