fbpx
NaslovnicaCrna GoraBožović: Nova rješenja donijeće kraće sudske postupke

Božović: Nova rješenja donijeće kraće sudske postupke

Podgorica, (MINA) – Izmjene Zakonika o krivičnom postupku, koje su u fazi finalizacije, doprinijeće skraćenju sudskih procesa za godinu i po do dvije, što će dodatno rasteretiti sudije, smatra ministar pravde Bojan Božović.

Sudije Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici su, u obraćanju Sudskom savjetu, Vrhovnom sudu, Ministarstvu pravde, predsjedniku Crne Gore, premijeru i Skupštini, poručile da problemi sa kojima se suočava to odjeljenje zahtijevaju hitno reagovanje.

One su upozorile da će se broj predmeta u njihovom radu samo povećavati, ukoliko se postojeće stanje ne promijeni.

Božović je kazao da će izmjene Zakonika o krivičnom postupku, koje su u fazi finalizacije, doprinijeti i skraćenju sudskih procesa za godinu i po do dvije, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

To će, kako je rekao, dodatno rasteretiti sudije.

Božović je ukazao na neophodnost poboljšanja materijalnog statusa sudija i uslova u kojima rade.

“Započeli smo razgovore sa predstavnicima Sudskog savjeta, Vrhovnog suda i Udruženja sudija o poboljšanju materijalnog statusa, tako da je važno da znamo da i sa tog stanovišta radimo”, istakao je Božović.

On je naveo da će se konačno i dugoročno riješiti pitanje pravosudnih institucija.

“Imamo nekoliko ideja, već smo na nivou Vlade razgovarali o tome i tokom ove sedmice, tako da sljedeće sedmice ćemo sa nekim od tih predloga obavijestiti i najviše predstavnike pravosuđa”, kazao je Božović.

Advokat Zdravko Begović rekao je da je ogroman broj optužnih akata na čekanju i da se događa da glavni pretresi nijesu ni počeli, a da je optužnica podignuta unazad godinu ili dvije.

On je naveo da su sudije Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici zaista u velikom problemu, jer su potpuno svjesne da u toj konstelaciji snaga ne može da se krene naprijed.

“Ukoliko ne napravimo krupan rez, ništa nećemo imati od onih pukih obećanja da Crna Gora kreće krupnim koracima u borbi protiv organizovanog kriminala”, kazao je Begović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i javnu upravu Vladislav Bojović smatra da su problemi u kontinuitetu ignorisani, odnosno da je godinama sistematski i smišljeno uništavana sudska grana vlasti da bi, kako je rekao, mirovala borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Potreban je sveobuhvatan plan kadrovske revitalizacije sudstva prije svega, a onda i jačanja drugih kapaciteta sudstva u najkrećem mogućem vremenskom periodu, uključujući ideju formiranja Specijalnog suda u kojem bi bile izabrane najčasnije i najčistije sudije, u svu podršku koja im je potrebna”, kazao je Bojović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Jaksic Stojanovic na Forumu civilnog drustva i think tank organizacija u Berlinu

Jakšić Stojanović: Glas mladih ključ razvoja Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA) - Glas mladih je ključ razvoja Zapadnog Balkana, poručila je ministarka prosvjete,...