fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošković: NATO temelj jake kolektivne odbrane

Bošković: NATO temelj jake kolektivne odbrane

Podgorica, (MINA) – NATO predstavlja temelj jake kolektivne odbrane i nastavlja efikasno ispunjavanje ključnih zadataka, istovremeno se prilagođavajući promjenama koje nosi novi bezbjednosni kontekst, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković.

Bošković je, putem videokonferencije, učestvovao na dvodnevnom sastanku ministara odbrane Sjeveroatlanstkog savjeta.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva, fokus današnjeg razgovora bio je usmjeren na analizu bezbjednosne situacije na međunarodnom planu.

Ministri odbrane konstatovali su da je, polazeći od činjenice da je NATO posvećen neprestanom prilagođavanju aktuelnim dešavanjima na globalnom nivou, potrebno nastaviti sa aktivnim radom na razvijanju sposobnosti za pružanje adekvatnog i pravovremenog odgovora na potencijalne izazove iz svih strateških pravaca.

Na sastanku je bilo riječi o daljim koracima u cilju unapređenja odvraćanja i odbrane Alijanse i zaključeno je da će očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti u cijelom evroatlantskom području ostati prioritet i u narednom periodu.

“Alijansa predstavlja temelj jake kolektivne odbrane i shodno tome, nastavlja efikasno ispunjavanje ključnih zadataka, istovremeno se prilagođavajući promjenama koje sobom nosi novi bezbjednosni kontekst”, istakao je Bošković.

On je, govoreći o uticaju COVID-19 krize na funkcionisanje Alijanse, naveo da je NATO još jednom demonstrirao sposobnost da nesmetano i odgovorno sprovodi aktivnosti u cilju očuvanja međunarodne bezbjednosti, bez obzira na novonastale izazove.

Najčitanije