fbpx
NaslovnicaCrna GoraBorba protiv korupcije kao sredstvo suzbijanja štetnog uticaja

Borba protiv korupcije kao sredstvo suzbijanja štetnog uticaja

Vašington, (MINA) – Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana je pokušaj da se obnovi fokus na zemlje regiona i na značaj nastavka njihovog napretka ka zapadu, integraciji u Evropsku uniju (EU) i potpuno formiranim demokratijama, kazala je demokratska senatorka Džin Šahin.

Ona je, u razgovoru za servis Glasa Amerike za Sjevernu Makedoniju, rekla da su učvršćivanje demokratije, podsticanje ekonomskog napretka i suzbijanje korupcije načini da se odvrati štetni uticaj.

“Zakon je pokušaj da se obnovi fokus na zemlje Zapadnog Balkana, na značaj nastavka napretka tih zemalja ka zapadu, integraciji u EU i potpuno formiranim demokratijama, i to je suštinski cilj zakona”, navela je Šahin.

Kako je kazala, rješavanje problema korupcije važan je dio toga.

“Ovaj predlog daje ovlašćenja državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć zemljama koje traže pomoć u rješavanju problema korupcije“, podsjetila je Šahin, prenosi Glas Amerike.

Grupa američkih senatora, na čelu sa Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom, predstavila je dvostranački predlog zakona o američkoj podršci Zapadnom Balkanu.

Cilj je da se podrže ekonomski razvoj i borba protiv korupcije, ali se i predviđaju sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona, ili su umiješani u korupciju.

Zvanični naziv dvostranačkog predloga, koji je predat Kongresu nekoliko mjeseci pošto je grupa senatora uključena u njegovu izradu posjetila region, je Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Šahin je, obrazlažući inicijativu, kazala da je odnos Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa Zapadnim Balkanom od prelomnog značaja u vrijeme ruskog rata u Ukrajini i, kako je navela, jasnih ambicija predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi maligni uticaj po istočnoj Evropi.

Analitičar Ričard Kremer, saradnik američkog Instituta za spoljnopolitička istraživanja (FPRI) rekao je da pristup sprečavanju malignog stranog uticaja često počinje od pitanja kako se boriti sa institucionalnom korupcijom.

„Način na koji zemlje kao što su Kina, Rusija i Iran posluju zasnovan je na netransparentnosti, tajnim dogovorima i često na dogovorima koji se ne dijele sa javnošću, kao što su planovi u različitim infrastrukturnim projektima kakve smo vidjeli u Cnroj Gori, Sjevernoj Makedoniji”, naveo je Kremer.

To je, kako je kazao, dio kinske inicijative Pojas i put, ali i ruskih aranžmana.

“Rusi, takođe, vole upravo takvu, korumpiranu poslovnu praksu kakvu sam opisao”, naveo je Kremer.

Prema njegovim riječima, obavljanje poslovanja na odgovoran i transparentan način, i vladina podrška trgovini i investicijama u tim područjima su ključni da se maligni antidemokratski akteri spriječe da destabilizuju ili vrše preveliki uticaj na Zapadnom Balkanu.

Kako je naveo Kremer, jedan od elemenata zakona je mogućnost da se uvedu sankcije protiv pojedinaca i zvaničnika u region.

“Mislim da je to važno kada razmišljamo o tome kako da odvratimo ljude od ulaska u angžamane i saradnju sa Rusijom ili bilo kim drugim, u širenju dezinformacija, sajber napadima, ili pokušajima podsticanja etničkih podela, jer znamo šta se događa u tom slučaju, vidjeli smo to u prošlosti“, kazao je Kremer.

Autori predloga zakona vjeruju da bi veća ekonomska stabilnost i snažnije demokratske institucije povećali zadovoljstvo građana, smanjili iseljavanje mladih i učinili građane manje sklonim da podležu dezinformacijama.

Zato predlažu programe za mlade lidere, traže ranije najavljeno otvaranje regionalne kancelarije Korporacije za finansiranje razvoja i promociju univerzitetskih partnerstava.

Predlog ne sadrži iznos finansijske pomoći regionu iz federalnog budžeta.

Ukoliko bude usvojen, o tom iznosu će se odlučivati kasnije.

Kremer je kazao da ne vidi veće prepreke tome da predlog bude usvojen.

On smatra da predlog šalje pravu poruku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...