fbpx
Naslovnica Crna Gora BOK: Hitno izmijeniti Zakonik o krivičnom postupku

BOK: Hitno izmijeniti Zakonik o krivičnom postupku

105
foto: Kabinet potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku

Podgorica, (MINA) – Na sjednici Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora (BOK) ocijenjeno je da je porebno hitno izmijeniti Zakonik o krivičnom postupku kako bi se povećao okvir u kom optuženi može boraviti u pritvoru.

U saopštenju koordinatora BOK-a Alekse Bečića navodi se da su te izmjene potrebne sa ciljem sprječavanja velikih bezbjednosnih posljedica usljed puštanja na slobodu optuženih za teška krivična djela, a zbog nedovoljne efikasnosti u radu sudova i neizricanja prvostepenih presuda u roku od tri godine.

“Biro je potencirao potrebu za što hitnijim izmjenama Zakonika o krivičnom postupku sa ciljem povećanja vremenskog okvira u kome optuženo lice može boraviti u pritvoru”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je BOK, kao jedan od ključnih olakšavajućih faktora za djelovanje visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa, a ujedno i usložnjavanje bezbjednosne situacije, prepoznao nedovoljnu efikasnost sudskih postupaka.

„S obzirom na to da je u prethodnom periodu značajan broj članova organizovanih kriminalnih grupa, usljed nedonošenja prvostepenih presuda izašao iz pritvora, čime se povećao i broj potencijalnih meta, ali i potencijalnih izvršioca teških krivičnih djela”, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, BOK je konstatovao da je, i pored velikih napora organa obavještajno bezbjednosnog sektora, i dalje prisutan kontinuitet postojanja bezbjednosnih izazova, uzrokovan djelovanjem visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa i njihovim strateškim usmjerenjem ka izvršenju teških krivičnih djela protiv života i tijela.

“Biro je još jednom ukazao da je tokom prethodnog perioda održan kontinuitet saradnje i međusobnog povjerenja organa obavještajno bezbjednosnog sektora i tužilaštva, ali i naglasio obavezu organa obavještajno bezbjednosnog sektora na intenziviranju aktivnosti, sa ciljem umanjenja bezbjednosnih rizika i suzbijanja djelovanja visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, BOK je podržao i preliminarne aktivnosti na proširenju sistema video nadzora javnih površina, uz očekivanja da će u budućnosti navedeni projekat biti implementiran na području više opština u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS