fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryBilčik : Naporan rad na proširenju još nije počeo

Bilčik : Naporan rad na proširenju još nije počeo

 

Podgorica,(MINA) – Crna Gora, mora da pokaže više
napretka i posvećenosti u zatvaranju poglavlja sa Evropskom unijom (EU), jer naporan rad na proširenju još nije počeo, rekao je predsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Vladimir Bilčik.

“Naporan rad na proširenju u Crnoj Gori još nije počeo. Moramo da vidimo naporan rad ako želimo da proširenje bude završeno”, kazao je Bilčik Pobjedi.

Bilčik, koji je prošle sedmice boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, kazao je da je sa predstavnicima vlasti i opozicije razgovarao o tenzijama u Crnoj Gori, ali i pitanjima koja su izazvala polarizaciju u društvu.

Nije zadovoljan, kaže, zbog neuspjelog pokušaja izbornih reformi kroz rad privremenog skupštinskog odbora koji je bio kreiran u tu svrhu. Zato poziva vlast i opoziciju na dijalog.

Bilčik je dodao da problemi sa kojima se Crna Gora suočava nijesu jedinstveni samo za tu državu, i da slični postoje i u drugim evropskim zemljama.

“Ono što je važno je da se nađe rješenje koje bi zadovoljilo interese glavnih aktera u procesu i što bi dovelo i do toga da se u dijalog uključe sve političke snage. Bojkot nije način da radite u parlamentu, nije način da djelujete kada su u pitanju izbori”, kazao je Bilčik.

Bilčik je kazao i da je tokom posjete Crnoj Gori, razgovarao i sa predstavnicima SPC o nedavno usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“Želim da kažem da, pozitivan signal koji smo dobili na sastanku sa SPC, ali i od Vlade je da oni žele da nastave i da će nastaviti dijalog koji je započet i pokušati da nađu rješenje za ova izuzetno važna pitanja. Možemo samo da podržimo to “ rekao je Bilčik.

Na pitanje šta znači da „Brisel neće nametati rješenja, ali da je spreman da pomogne“, Bilčik kaže da je zadovoljan što imaju priliku da budu više angažovani „na terenu“.

Dodaje da će ukoliko od crnogorske vlade, dobiju poziv da se uključe u dijalog, rado to učiniti.
(kraj) kri/žug

Najčitanije