fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmerička podrška evropskoj budućnosti Crne Gore nedvosmislena

Američka podrška evropskoj budućnosti Crne Gore nedvosmislena

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) pružaju nedvosmislenu podršku evropskoj budućnosti Crne Gore, poručio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove, Metju Palmer.

Palmer, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem rekao je da je veza između Crne Gore i SAD-a prijateljska i postojana.

Kako je saopšteno iz kabineta Krivokapića, on je istakao da postoji prostor za produbljivanje odnosa, naročito u oblasti ekonomije i da će budući diplomatski kontakti voditi ka tom cilju.

„Zahvaljujući na toploj dobrodošlici, prenio je nedvosmislenu podršku evropskoj budućnosti Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je istakao da je pravi momenat da se nađu novi načini za jačanje bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu, sa obzirom na to da je pandemija COVID-19 ostavila značajne negativne posljedice na sve nacionalne ekonomije.

„U ovom trenutku, budući da su prihodi od turizma najznačajniji za budžet naše države, Vlada je jasno opredijeljena da je potrebno održati visoko rastući trend vakcinisanih građana, kako bi i dalje ostali zajednica koja je bezbjedna za goste i stabilno dočekakla naredne izazove”, naveo je Krivokapić.

On je istakao da je ekonomski dijalog sa SAD-om od fundamentalnog značaja za ekonomsku saradnju dvije države i da je izuzetno važno da do njega dođe što prije, kako bi brzo došli i do konkretnih rezultata koji će biti od neprocjenjive važnosti za građane Crne Gore.

Građani Crne Gore su, kako je kazao, čvrsto opredijeljeni da ostanu na proevropskom kursu, u čemu je američka pomoć do sada bila velika.

On je rekao da je ta pomoć i u budućnosti neophodna, posebno u oblasti američkih investicija u ključnim infrastrukturnim projektima, opredjeljujućim za dinamiku daljeg ekonomskog razvoja i intenziviranje pregovaračkog procesa.

Krivokapić je istakao vidljiv trend tijesne saradnje SAD i Evropske unije, u čemu Zapadni Balkan prepoznaje svoju perspektivu i interes.

Navodi se da su Krivokapić i Palmer tokom sastanka dogovorili intenziviranje saradnje na visokom nivou.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...