fbpx
-0.2 C
Podgorica
February 6, 2023.
NaslovnicaCrna GoraAerozagađenje karakteristično za Pljevlja

Aerozagađenje karakteristično za Pljevlja

Podgorica, (MINA) – Aerozagađenje je karakteristično za Pljevlja, a od oktobra do aprila u tom gradu bilo je 124 dana sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti PM10 čestica, saopšteno je iz nevladine organizacije Ozon.

Ekološke Nevladine oragnizacije Ozon, Breznica, Društvo mladih ekologa Nikšić, Sjeverna zemlja, Green Home i Centar za razvoj Durmitora, nastavili su danas u Pljevljima turneju Euroskop u cilju informisanje i animiranja građana da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Kako je saopšteno, Euroskop u Pljevljima obiljeżila je problematika aerozagađenja, koja je karakteristična za tu lokalnu zajednicu.

Ekološki aktivisti građane su upoznali sa rezultatima monitoringa prethodne sezone grijanja, koju je od 1. oktobra prošle do 1. aprila ove godine, okarakterisalo 142 dana

Samo u prva tri mjeseca ove godine više nego duplo je prebačen zakonom dozvoljeni broj od 35 dana sa prekoračenjima na godišnjem nivou.

Direktor Ozona, Aleksandar Perović rekao je da su građani podijelili sa ekološkim aktivistima nezadovoljstvo ekološkom, ali ekonomskom situacijom u Pljevljima , navodeći to kao glavni razlog korišćenja uglja tokom sezone grijanja.

»Svjesni negativnog uticaja na sopstveno zdravlje ipak ne vide da će u skorijoj budućnosti doći do promjena na bolje, naročito izrażavajući zabrinutost zbog neefikasnih kratkoročnih i srednjoročnih mjera Vlade za rješavanje problema aerozagađenja, kao i pasivnog odnosa lokalne uprave«, rekao je Perović.

Kako je kazao, građani su mogli da potpišu e-peticiju Sačuvajmo Sinjajevinu, vide izlożbu sa detaljima prirodnih vrijednosti tog područja, koje treba da dobije status Parka prirode.

Ideja Euroskopa je da uključi građane u sve aktuelne projekte i planove jer su oni najvažnija karika u odlučivanju, što donosioci odluka često zaboravljaju.

Planirano je da u narednih pet mjeseci u sedan crnogorskih gradova budu održana javne tribine. Euroskom je počeo u nedjelju dešavanjima na Žabljaku.

Osim Pljevalja i Žabljaka dešavanje će biti organizovni na centralnim gradskim prostorima Podgorice, Nikšića, Berana, Rožaja i Ulcinja.

Kampanju je podržao Fond za aktivno građanstvo, kroz projekat “De facto razvoj” koji je finansijski podržala Evropska unija.

Najčitanije

Počelo 75. Prvenstvo Crne Gore u šahu

Podgorica, (MINA) - Partijama prvog kola večeras je u Podgorici počelo 75. Prvenstvo Crne...