fbpx
10 C
Podgorica
February 1, 2023.
NaslovnicaCrna GoraAbazovićeve konstatacije netačne i tendenciozne

Abazovićeve konstatacije netačne i tendenciozne

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović iznio je niz neargumentovanih, netačnih i krajnje tendecioznih konstatacija na sjednici Odbora za nacionalnu bezbjednost i odbranu, u vezi sa postupanjem Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), povodom dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra.

Državno tužilaštvo, kako se navodi u reagovanju, najoštrije negoduje i diže glas protiv unižavanja državno tužilačke organizacije i omalovažavanja državnih tužilaca kao nosilaca te značajne javne funkcije.

“A u vezi sa kvalifikacijom izrečenom od potpredsjednika Vlade da je postupanje i djelovanje Državnog tužilaštva tokom dešavanja u Prijestonici „beskrajno sramno“”, navodi se u reagovanju vršioca dužnosti VDT Dražena Burića.

Burić je kazao da osim što “apsolutno neutemeljen”, takav vid obraćanja i karakterisanja jednog državnog organa u konkretnom slučaju, VDT, od Abazovića, krajnje je neprimjeren.

Burić je rekao i da su svjesni da je nemoguće polemisati sa onima koji nemaju bilo kakvo pravničko obrazovanje.

“Pa čak ni osnovna policijska niti kriminalistička znanja, a koji bi, zbog državnih funkcija na kojima se nalaze i zbog težine javno izgovorene riječi, morali poznavati makar temeljne principe i zakonodavno ustrojstvo državnog organa o kojem govore”, kazao je Burić.

On je rekao da u VDT znaju da njihova reagovanja ne dotiču nosioce vlasti.

Burić je naveo da bi u svakoj demokratskoj državi koja istinski želi da jača svoje institucije, vlast ozbiljno saslušala stavove i mišljenja onih koji predstavljaju struku i koji su decenijama sticali stručna znanja i vještine, osim ako im namjera nije potpuno suprotna.

“Javnosti radi, naglašavamo da je VDT uoči dešavanja na Cetinju, organizovalo pojačana dežurstva i tužilačke timove za 4. i 5. septembar, uključujući i tužioce iz Specijalnog državnog tužilaštva, sa kojom činjenicom je bio upoznat rukovodeći kadar bezbjednosnog sektora”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Burića, kritičari, a posebno oni koji sebe smatraju “pozvanim da komentarišu rad državnih tužilaca”, morali bi znati da je odredbama člana 257 Zakonika o krivičnom postupku propisano da je policija, ako postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, dužna da obavijesti državnog tužioca.

“I preduzme potrebne mjere da se pronađe učinilac krivičnog djela, da se učinilac ili saučesnik ne sakrije, da se obezbijede predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz i da prikupi sva obavještenja koja bi mogla biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka”, kaže se u saopštenju.

Informacije, činjenice i dokazi koje policija, ali i drugi državni organi, dostave državnom tužiocu, uključujući i podnošenje krivične prijave, kako navodi Burić, od ključnog su značaja za pokretanje predkrivičnog postupka i preduzimanje krivičnog gonjenja od državnog tužioca.

On je kazao da za ocjenu postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo ni u kom slučaju nijesu nadležni političari niti bilo koji nosilac zakonodavne ili izvršne vlasti.

Iz VDT postavljaju pitanje zbog čega Abazović, u veličanju rezultata državnih službi, čiji je on koordinator ima potrebu da vrijeđa tužilačku organizaciju.

“A da pri tom makar ne ukaže na informacije i dokaze, značajne za eventualno pokretanje krivičnog postupka koje je policija, u realnom vremenu, dostavila državnom tužiocu, a da je tužilac na iste, kako on reče imao „nula reakciju“”, kaže se u saopštenju.

Burić navodi da javnost treba da zna da po Zakoniku o krivičnom postupku policija, ali i drugi organi državne uprave, otkrivaju učinioce krivičnih djela, a da državni tužilac rukovodi izviđajem i usmjerava rad policije.

“Bilo da se radi o događajima kao što su ovi koji su se desili u Cetinju, bilo o zapljeni opojne droge, zapljeni cigareta ili bilo kojoj drugoj policijsko – tužilačkoj aktivnosti”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da državni tužioci ne žele da umanjuju zasluge policije niti značaj policijskih poslova u predkrivičnom postupku.

“Naročito ne onda kada policija postupa blagovremeno i kada otvoreno i bez selekcije informacija sarađuje sa tužilaštvom”, kazao je Burić.

On je kazao da isto tako “ne pristajemo da se uz svaku izjavu najviših nosilaca vlasti i u svakoj prilici, bez razloga, neargumentovano i neosnovano upute kritike Državnom tužilaštvu i omalovaže državni tužioci”.

Burić je kazao da kao odgovor na sve zlonamjerne i neosnovane kritike i pokušaje diskreditacije VDT, pozivaju Abazovića da, ukoliko ima saznanja, informacija ili dokaza da je izvršeno bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, o tome na odgovarajući način obavijesti VDT, što mu je, kako je rekao, i zakonska obaveza.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije