fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović prisustvovao otvaranju Antalijskog diplomatskog foruma

Abazović prisustvovao otvaranju Antalijskog diplomatskog foruma

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović prisustvovao je zvaničnoj ceremoniji otvaranja Antalijskog diplomatskog foruma, na kojoj je govorio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Iz Abazovićevog kabineta saopštili su da će na prvom panelu Foruma „Cijena mira, troškovi rata“ govoriti predsjednici Ukrajine, Poljske, Nigera i Slovenije – Volodimir Zelenski, Andžej Duda, Mohamed Bazoum i Borut Pahor, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Abazović će, kako su naveli, učestvovati na panelu „Putevi do mira i prosperiteta – pomiriteljski dijalog na Balkanu”.

“Na tom panelu učestvovaće zajedno sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije, Biserom Turković, Donikom Gervalom Švarc i Bujarom Osmanijem”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Abazović ranije danas imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom, prilikom kojeg su se saglasili da je nakon rata u Ukrajini više nego ikad jasno zašto je važno nastaviti proces proširenja EU.

Abazović se, na marginama Foruma, susreo i sa šefovima diplomatija Italije i Sjeverne Makedonije, Luiđijem Di Majom i Bujarom Osmanijem, kao i sa potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Letonije Artisom Pabriksom.

Kako su kazali iz Abazovićevog kabineta, Antalijski diplomatski forum okuplja oko 70 državnika iz svijeta, a njegovim nazivom „Recoding Diplomacy”, organizatori žele da pošalju poruku da je svijetu potrebna diplomatija dovoljno snažna da upravlja promjenama i unapređuje saradnju u svijetu.

“Na tom samitu je, prvi put od početka ratnih sukoba, uz posredovanje Čaušoglua, održan sastanak na visokom nivou između ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije