fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Država će reagovati ukoliko protesti eskaliraju

Abazović: Država će reagovati ukoliko protesti eskaliraju

Podgorica, (MINA) – Država će reagovati ukoliko protesti eskaliraju i prerastu u rušilačke, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, dodajući da ne očekuje da će se to desiti.

On je novinarima u Skupštini, na pitanje da li se boji da bi u petak, za kada je zakazana sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vladi, moglo doći do nereda, kazao da nema nikakvu informaciju o tome.

Abazović je kazao da pozdravlja kada građani mirno protestuju.

“Ja sam afirmativan za sve što su korišćenja ustavnih prava. Država će odgovoriti ako neko bude pravio rušilačke demonstracije“, poručio je Abazović.

On je ocijenio da je pomogla poruka mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u nedjelju, koja je, kako je kazao, bila pomiriteljska i fer.

Na pitanje da li će, ako dođe do pada Vlade, tražiti da bude mandatar, Abazović je kazao da ne može o tome govoriti unaprijed.

On je rekao da priča o manjinskoj i tehničkoj vladi izaziva konfuziju, jer se radi o istoj stvari.

“Ako taj predlog ima većinu, onda je situacija vrlo jasna, a ako neko drugi ponudi bolje rješenje mi pozdravljamo”, istakao je Abazović.

Govoreći o temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Abazović je rekao da taj ugovor ne daje neki prostor da država ima superioran odnos u odnosu na crkvu, ni crkva u odnosu na državu.

“Radi se o tehničkom pitanju, o uređenju odnosa kao što su se uredili odnosi sa drugim vjerskim zajednicama, treba da se urede i sa SPC. Ako bude prostora da se potpiše, mislim da bi to bilo jako korisno i dobro”, rekao je Abazović.

Kako je naveo, nakon toga bi vlast trebalo da se okrene nekim drugim temama, za koje su građani mnogo više zainteresovani.

Na pitanje kako gleda na ulogu i uticaj SPC, i da li će ponovo sa predstavnicima te crkve morati da razgovara o budućoj vladi i kadriranju, Abazović je kazao da je ponašanje SPC u kontekstu novih zbivanja vrlo korektno.

“Da li će neko razgovarati sa patrijarhom, ja mislim da je to važno, da neko ne bi unio manipulaciju vezano za temeljni ugovor”, rekao je Abazović.

On je dodao da ne znam gdje će ići političari, ali da će se politika voditi suvereno iz Podgorice, bez ikakvog uticaja sa strane.

“Crna Gora je suvjerena država i ona će autonomno voditi politiku u skladu sa svojim interesima, ko god se u to uklopi više je nego dobrodošao kao partner”, kazao je Abazović.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Socijaldemokratske partije Raška Konjevića da sa njima niko nije razgovarao o manjnskoj Vladi i da su izbori čista varijanta, Abazović je rekao da će i sa njima razgovarati.

Abazović je kazao da ostaje pri stavu da su izbori čista varijanta.

“Ako najmanje 41 poslanik odluči da se raspusti Skupština i da se ode na izbore, nemam ništa protiv toga”, rekao je Abazović.

On je istakao da, ako je to dominantna volja poslanika – onda neka bude tako.

“Treba vidjeti šta će biti sa Vladom 4. februara, ako nastavi nek nastavi, a ako ne, treba odmah vidjeti da li da se pravi nova ili pristupiti izborima, kako bi se situacija odvijala što brže”, rekao je Abazović.

On je kazao da poslanici Građanskog pokreta URA nijesu odlučivali da li će glasati za smjenu predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

Abazović je naveo da se u Beogradu nije sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

jakov milatović, vaskrs, čestitka

Milatović: Vaskrs da podstakne na jedinstvo među svima koji teže dobru

Podgorica, (MINA) - Predsjednike Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Vaskrs građankama i građanima...