fbpx
NaslovnicaMina SportRajković: Medalja nagrada i podstrek

Rajković: Medalja nagrada i podstrek

Podgorica, (MINA) – Bronzana medalja sa Evropskog prvenstva u Bidgošću nagrada je za veliki rad i odricanja, ali i podstrek za još jače treninge i bolje rezultate, kazala je atletičarka Maja Rajković.

Rajković je u bacanju koplja, u kategoriji F 54 (bacanje iz specijalizovane stolice), do medalje i najvećeg uspjeha u karijeri došla hicem od 12 metara i 33 centimetra.

Ona je na korak od pobjedničkog postolja bila i prije tri godine u Berlinu, ali je ostala bez medalje u posljednjoj seriji.

Tada je posljednji hitac bronzano odličje donio Ukrajinki Jani Lebjedijevoj.

Rajković, koja je u Bidgošću nastupala i u bacanju kugle i sa rezultatom 4,43 metra završila na petom mjestu, kazala je da je znala šta je čeka i bila spremna  za sve izazove.

“Dobro smo se pripremili, ciljali smo medalju i uspjeli da je osvojimo. Ostvareni rezultat zasluga je moje porodice i trenera, svih onih koji su me podržavali. Medalja će mi biti novi podstrek za dalje”, kazala je Rajković na konferenciji za novbinare.

Foto: MINA

Govoreći o nastupu u Bidgošću, ona je istakla da joj je olakšavajuća okolnost bila što je posljednja bacala i da je znala rezultate konkurentkinja.

“Plan je bio da već u prvim hicu obezbijedimk medalju, to sam i uspjela. Borila sam se i za srebnuz medalju, bila sam blizu, ali je ovog puta ona izostala. Nadam se da smo pobjednička kombinacija i da ćemo na narednom napravitio korak više”, kazala je Rajković.

Selektor srebrnog global tima, Nikola Čurović da su naporno radili i da su se spremali više od pola godine i de je rezultat došao u pravom trenutku.

“Ispunili smo zacrtani cilj i izborili plasman u A diviziju, u elitno društvo deset najboljih selekcija Evrope. Rezultat posebno dobija na težini kada se zna da imamo samo pet registrovanih igrača. Ponosan sam momke, nemam šta da im zamjeriom, iako je igra, možda u nekim trenucima, mogla da bude i bolja”, rekao je Čurović.

On je istakao da je uvjeren da će crnogorski golbalisti i u A diviziji imati šta da pokažu.

Govoireći o finalu, kazao je da ostaje žal što odličnim nastupom nije krunisan pobjedom u finalu.

“Poslije obezbijeđenog plasmana u A diviziju bili smo emotivno i fizički potrošeni u finalu. Dali smo sve od sebe, ali to je bilo nedovoljno za zlato. Slijedi kraća pauza, pa pripreme za Evroipsko prvenstvo A divizije u novembru u Turskoj. Cilj je opstanak, ako se ukaže šansa da je iskoristimo”, rekao je Čurović.

Plasman u A diviziju, u tipično paraolimpijskom sportu, ostvarili su Marko i Nikola Nikolić, Mirnes Ramović i Goran Macanović, sa pet pobjeda i dva poraza.

Kao prvoplasirani u B grupi, sa tri trijumfa i porazom, izborili su četvrtfinale. Savladali su Poljsku 9:7, Italiju 7:2 i Švedsku 13:5, a jedini poraz doživjeli su od Velike Britanije 8:7.

U nokaut fazi, eliminisali su Portugal u četvrtfinalu 6:4 i u polufinalnom duelu Poljsku 12:5.

U finalnom duelu poraženi su od Grčke 8:3.

Kapiten Marko Nikolić kazao je da je ostvaren veliki uspjeh za paraolimpijski pokret i generalno za crnogorski sport.

“Imali smo dosta problema, odsustva Miloša Ranitovića i prehladu Nikole Nikolića, ali smo smogli snage da odigramo najbolje što možemo. Ispunili smo oba cilja, žao mi je finala, ali realno zbog umora i emotivnog pražnjenja nijesmo mogli više”, kazao je Nikolić.

On je istakao da je reprezentacija protiv Portugala pokazala karakter, a da je u polufinalu odigrala najbolji meč na šampionatu.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić kazao je da je ponosan na crnogorske paraolimpijce i na nastupe Maje Rajković i golbaliste.

“Kao čovjek koji 15 i više godina radi sa atletskom reprezentacijom znam šta je Rajković uradila, posebno od Evropskog prvenstva u Berlinu 2018. godine, kada joj je ta ista medalja izmakla u posljednjoj seriji. Šta je protekle tri godine uložila sa apekta njene fizičke i psihološke pripreme, odricanja i načina na koji je to radila, a posebno kako je to uradila u Bidgošću, daje pravu sliku životne i sportske borbe”, rekao je Tomić.

On se zahvalio trenereu atletske reprezentacije Veljku Čegatru, navodeći  da je jedno od najvećih bogastava paraolimpijskog pokreta.

“On je u Bidgošću, iako pogođen gubitkom oca dan uoči takmičenja Maje Rajković, kao veliki profesionalac i čovjek to stoički izdržao i na pobjednički put doveo maju Rajković. Veliko hvala za sve rezultate crnogorskih atletičara, a oni su veličanstveni”, kazao je Tomić.

On je čestitao uspjeh golbal reprezentaciji na Evropskom prvenstvu u Lahtiju, navodeći da je rezultat svega pet registrovanih golbalista u

Crnoj Gori fenomen sa aspekta tereije sporta i sportskog treninga.

“Veliko hvala selektoru Nikoli Čuroviću, koji je čitav život posvetio razvoju golbala u Crnoj Gori. Hvala i prvom saradniku predsjedniuku Skupoptine  Goranu Macanoviću i da nije bilo njegove vizije razvoja ovog sporta u Crnoj Gori”, kazao je Tomić.

On je istakao da su rezultati iz Bidgošća i Lahtija vjetar u leđa pred Paraolimpijske igre u Tokiju.

Najčitanije