fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRute: Trupe Sjeverne Koreje poslate u Rusiju

Rute: Trupe Sjeverne Koreje poslate u Rusiju

Brisel, (MINA) – Trupe Sjeverne Koreje raspoređene su u ruskoj oblasti Kursk, koja se graniči sa Ukrajinom, saopštio je generalni sekretar NATO-a Mark Rute.

On je danas u Briselu kazao da raspoređivanje sjevernokorejskih trupa predstavlja značajnu eskalaciju u tekućem učešću Sjeverne Koreje u ruskom ilegalnom ratu u Ukrajini.

“Danas mogu potvrditi da su sjevernokorejske trupe poslate u Rusiju, kao i da su vojne jedinice raspoređene u regiji Kursk”, naveo je Rute.

On je naglasio da je to još jedno kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

U izjavi Rutea, objavljenoj na zvaničnoj stranici Alijanse, navodi se da raspoređivanje trupa predstavlja i opasno širenje ruskog rata.

“NATO poziva Rusiju i Sjevernu Koreju da odmah prekinu ove akcije”, naveo je Rute.

On je rekao da je produbljivanje vojne saradnje između Rusije i Sjeverne Koreje prijetnja i indo-pacifičkoj i evroatlantskoj bezbjednosti.

“To podriva mir na Korejskom poluostrvu i podstiče ruski rat protiv Ukrajine”, rekao je Rute.

Prema njegovim riječima, raspoređivanje sjevernokorejskih trupa u Kursku je i znak rastućeg očaja predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Preko 600 hiljada ruskih vojnika je ubijeno ili ranjeno u ratu, a Putin nije u stanju da izdrži svoj napad na Ukrajinu bez strane podrške”, rekao je Rute.

Kako je istakao, to je zato što Ukrajinci uzvraćaju hrabrošću i otpornošću.

“NATO saveznici će nastaviti da podržavaju slobodnu i demokratsku Ukrajinu, jer je bezbjednost Ukrajine naša bezbjednost”, poručio je Rute.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je ranije da Rusija namjerava da rasporedi trupe iz Sjeverne Koreje u borbena područja.

Zelenski je pozvao na međunarodni pritisak na Rusiju i Sjevernu Koreju da bi se dvije države natjerale da poštuju rezolucije UN.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije