fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajnke: SAD spremne da pomognu Crnoj Gori da očuva kredibilitet unutar NATO-a

Rajnke: SAD spremne da pomognu Crnoj Gori da očuva kredibilitet unutar NATO-a

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne su da podrže napore Crne Gore da očuva svoj kredibilitet unutar NATO-a i da postane članica Evropske unije (EU), poručila je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke u razgovoru sa crnogorskim ministrom odbrane Draganom Krapovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Rajnke je rekla da očekuje da će Crna Gora nastaviti da sprovodi sveobuhvatne reforme sistema odbrane kako bi unaprijedila svoju interoperabilnost s NATO standardima i ostala pouzdan saveznik u Alijansi.

“SAD će biti spremne da podrže napore Crne Gore da očuva svoj kredibilitet unutar NATO-a, kao i da ostvari još jedan ključni spoljnopolitički cilj – članstvo u EU“, kazala je Rajnke.

Krapović je naglasio da veoma cijeni kontinuiranu podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori u pogledu reformskih procesa u domenu odbrane.

“Istakao je da snažno prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa, posebno uzimajući u obzir zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru NATO”, kaže se u saopštenju.

Krapović je, kako se navodi, naglasio da će odbrambeni sektor Crne Gore, u punom kapacitetu, nastaviti posvećenost razvoju i napretku kroz modernizaciju, opremanje i obuku.

On je najavio da će Vojska Crne Gore nastaviti da doprinosi globalnom miru i stabilnosti učešćem u međunarodnim misijama i operacijama.

Krapović je naglasio da su uzajamna podrška i snaženje međusobnog povjerenja najvažniji mehanizam za prevazilaženje bezbjednosnih izazova, a samim tim i za očuvanje stabilnosti i bezbjednosti, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou.

On je rekao da očekuje da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u domenu odbrane.

Krapović je, u kontekstu političke situacije u državi, ponovio odlučnost da Crna Gora ostane čvrsto na putu svoje spoljnopolitičke orijentacije, uz predanost evropskim i evroatlantskim integracijama.

On je podsjetio da Crna Gora osuđuje agresiju Rusije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi.

„Crna Gora će nastaviti da doprinosi jačanju kapaciteta Oružanih snaga Ukrajine“, poručio je Krapović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije