fbpx
NaslovnicaCrna GoraPribilović: Na izbornoj listi da bude najmanje 30 odsto žena

Pribilović: Na izbornoj listi da bude najmanje 30 odsto žena

Podgorica, (MINA) – Opštinska izborna komisija (OIK) Berane treba da stane u zaštitu ustavnih prava žena i da obezbijedi poštovanje zakona kojim je predviđeno da na izbornoj listi bude zastupljeno najmanje 30 odsto žena, saopštila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Suzana Pribilović.

Pribilović je kazala da je realnost da u Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, ima više žena nego muškaraca.

Ona je navela i da je realnost da Zakon o izboru odbornika i poslanika obavezuje političke partije da na izbornoj listi, u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, moraju imati najmanje 30 odsto žena.

“Prosto je nevjerovatno da upravo danas, na praznik svih žena, saznajemo da u Crnoj Gori, tačnije u Beranama postoje političke partije koje su javno pokazale da nijesu u mogućnosti i ne žele da ispoštuju i uvaže žene”, smatra Pribilović.

Ona je kazala da žene treba uvažiti i ispoštovati, ne u darovima ili bilo kojoj drugoj vrsti pažnje, “nego na način što će im dati ono što im pripada, ono što im zakon garantuje”.

Pribilović je rekla da bi voljela na današnji dan, dan svih žena, da vidi tu ženu koja će dozvoliti sebi da na izborima u Beranama da glas političkoj partiji koja ne uvažava i ne poštuje ženu i prava žena.

“Razumijem da te političke partije nikada nijesu i neće dostići demokratske kapacitete DPS-a, koji je u istim tim Beranama na svojoj izbornoj listi uvažio sva prava žena i uz to jednoj izuzetnoj ženi omogućio da bude na čelu te liste”, rekla je Pribilović.

Ona je navela da ne očekuje da će te političke partije samoinicijativno povući svoje izborne liste.

“Jer su samim činom podnošenja takvih izbornih lista, već pokazale i dokazale svoj odnos prema ženama, odnosno da su im žene i njihova prava nebitna”, dodala je Pribilović.

Ona očekuje da nadležni državni organi, prvenstveno OIK Berane i Državna izborna komisija, u slučaju tih političkih partija i njihovih izbornih lista, stanu u zaštitu ustavnih prava žena.

“I da u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima obezbijede dosljedno poštovanje zakona i Ustava u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti”, kazala je Pribilović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

USSCG: Saopštenje MPNI zabrinjavajuće i za osudu

Podgorica, (MINA) – Saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) da je granski štrajk...