fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeupitna podrška saveznika u borbi sa izazovima i uticajima trećih strana

Neupitna podrška saveznika u borbi sa izazovima i uticajima trećih strana

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ima neupitnu podršku saveznika u borbi sa izazovima i uticajima trećih strana, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Krivokapić je u Njujorku imao susrete sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i šefovima diplomatija Kanade i Turske, Melani Džoli i Mevlutom Čavušogluom.

Navodi se da su Stoltenberg i Krivokapić razmijenili mišljenja o posljednjim događajima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na dešavanja u Crnoj Gori.

“Zajednička ocjena je da posljednji sajber napadi dodatno pokazuju važnost Crne Gore u svjetlu rata u Ukrajini i namjerama da se njenom destabilizacijom ostvare strateški ciljevi protivnika NATO-a”, kaže se u saopštenju

Tokom razgovora sa Džoli, naglasak je, kako se navodi, bio na prijetnjama NATO članicama na Balkanu, kao i širem prostoru bezbjednosti kojim se Kanada bavi – Antarktik i ostale oblasti.

“Kanada, kao druga zemlja po površini u svijetu, shvata i pored svoje globalne odgovornosti značaj Balkana za otpornost na maligne uticaje trećih zemalja, posebno Ruske Federacije”, ocijenjeno je tokom razgovora.

Kako je istaknuto, posljednji sajber napadi na Crnu Goru pokazuju da se precizno biraju tačke napada, koristeći već dvogodišnje nazadovanje Crne Gore u evropskim integracijama.

Iz MVP su naveli da je Džoli posebno interesovanje iskazala za aktivnosti političkih subjekata koji su finansirane od ne NATO država.

“Kanada je obećala veću posvećenost regionu u diplomatskom i odbrambenom formata”, kaže se u saopštenju.

Tokom susreta sa Čavušogluom je, kako se navodi, apostrofirano prijateljstvo dva ministra koje traje duže od decenije, i iskazana spremnost za nastavak dinamičnog političkog kontakta kroz uzajamne posjete.

Čavušoglu i Krivokapić razmotrili su situaciju na Balkanu, sa posebnim naglaskom na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

“Izraženo je uvjerenje da će sa stabilnom vladom uslijediti i rješavanje bilateralnih pitanja iz domena ekonomije i poslovanja turskih kompanija u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Šefovi diplomatija su, kako se dodaje, pozdravili zajednički predstojeći sastanak Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji je Krivokapić sazvao u Njujorku kao predsjedavajući, a koji čine 13 članica na prostoru od Turske do Slovenije.

“Iskorištena je prilika da šef diplomatije Turske pozove Krivokapića na Antalijski diplomatski forum da bude panelista, bez obzira na angažman koji bude imao”, rekli su iz MVP-a.

Iz tog resora su kazali da se Krivokapić, na marginama 77. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastao i sa ministrom vanjskih poslova Palestine Rijadom Al-Malkijem i predstavnicima Jevrejsko-američkog komiteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije