fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaKonjević: Nove regionalne inicijative iscrpljuju resurse Crne Gore

Konjević: Nove regionalne inicijative iscrpljuju resurse Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Crna Gora aktivno učestvuje u brojnim regionalnim inicijativama, kakve su Berlinski proces i CEFTA i nema potrebe da se dodatno opterećuje novim koje iziskuju kako finansijske tako i ljudske resurse, ocijenio je ministar odbrane Raško Konjević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sa sastanka Konjevića i ambasadora Slovačke Borisa Gandela poručeno je da prioritet crnogorske Vlade mora biti ubrzanje procesa evropskih integracija, snaženje institucija u cilju kvalitetnijeg odgovora na maligni uticaj trećih strana, kao i povratak povjerenja stranih investitora.

Prema riječima Konjevića, integracija u Evropsku uniju (EU) za Crnu Goru nema alternativu.

“Aktivno učestvujemo u brojnim regionalnim inicijativama, kakve su Berlinski proces I CEFTA, i nema potrebe da se dodatno opterećujemo novim koje iziskuju kako finansijske tako i ljudske resurse. Naše kapacitete treba da usmjerimo na ispunjavanje obaveza ka EU“, kazao je Konjević.

Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano i o ratu u Ukrajini i značaju integracija za očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti na teritoriji cijele Evrope.

Konjević je kazao da će Vlada na sjutrašnjoj sjednici odlučiti o novom paketu pomoći Ukrajini.

“Još nijesmo svjesni koliko je invazija Ruske Federacije na ovu nezavisnu i suverenu evropsku državu izmijenila arhitekturu Evrope na bezbjednosnom, političkom, ali i ekonomskom planu”, rekao je Konjević, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sagovornici su se saglasili da je važno da EU osnaži i osvježi proces integracija, kao i da mu daju novi impuls koji bi bio stimulišući za države koje su u procesu integracija, kao i one koje tome teže.

Gandel je istakao da Slovačka sa velikim interesovanjem prati dešavanja u Crnoj Gori i da se već osjeća nova volja prema evropskim integracijama.

On je dodao da je jedan period izgubljen, navodeći da je posljednji izvještaj Evropske komisije bio najgori do sada.

„Naredni, koji se radi u oktobru, mora biti drugačiji“, naglasio je Gandel.

On je rekao da Slovačka želi sve države Zapadnog Balkana da vidi u EU, a da Crna Gora mora vratiti vodeću ulogu u regionu koju je imala u tom procesu.

“Nadam se da će se Brisel ubuduće više koncentrisati na političku, a manje na tehničku stranu vaših integracija“, kazao je Gandel.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije