fbpx
NaslovnicaCrna GoraI privredni kriminal obuhvaćen ugovorom o izručenju sa Srbijom

I privredni kriminal obuhvaćen ugovorom o izručenju sa Srbijom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada Crne Gore je izmijenila ugovor o izručenju sa Srbijom u cilju proširivanja mogućnosti da se i za krivična djela u privrednom poslovanju može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana.

Na sjednici je Vlada utvrdila osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje ugovora između Crne Gore i Srbije o dopuni ugovora o izručenju i prihvatila tekst ugovora.

Navodi se da ugovorom koji je trenutno na snazi, u okviru krivičnih djela korupcije, za koja se može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana, nijesu predviđena krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, kao i zloupotreba ovlašćenja u privredi, a koja su predviđena Krivičnim zakonikom Crne Gore.

“Imajući u vidu značaj i učešće ovih djela kod obje strane u pogledu krivičnog gonjenja i kažnjavanja za krivična djela korupcije, nametnula se potreba izmjene ugovora sa ciljem proširivanja mogućnosti da se i za ova krivična djela može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da su istovremeno, ta krivična djela tj. kvalifikovani oblik, dodatno značajna u pogledu borbe protiv korupcije i usljed činjenice da njihovo gonjenje u Crnoj Gori spada u nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva, kao ključne institucije u sistemu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Na ovaj način bi se otvorila mogućnost da, u predmetima za pomenuta krivična djela, Crna Gora i Srbija, kao zemlje potpisnice, mogu jedna drugoj na zahtjev izručivati sopstvene državljane radi krivičnog gonjenja, odnosno izdržavanja kazne zatvora”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji projekta termoenergetskog kompleksa u Pljevljima.

Kako se navodi, uporedo sa realizacijom projekta Ekološke rekonstrukcije termoelektrane (TE) Pljevlja realizuje se i projekat „Toplifikacija Pljevalja, za čista i topla Pljevlja – izgradnja primarnog toplovoda od TE do grada“ koji je od ogromne važnosti za sve građane Pljevalja, kako sa energestkog tako i sa ekološkog stanovišta.

“U diskusiji je konstatovano da je proglašenjem javnog interesa za realizaciju projekta, odlukom Vlade, povećana efikasnost i efektivnost cijelog procesa operacionalizacije toplifikacije Pljevalja, čime su se ubrzale i prevazišle mnoge administrativne barijere”, kaže se u saopštenju.

Na projektu Ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja se od 27. aprila 2022. godine izvode građevinski radovi, a do sada je izvedeno oko 75 odsto posla.

Na sjednici je donijeta odluka o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju u područnim jedinicama Berane, Nikšić, Petnjica, Kolašin, Plav, Žabljak, Gusinje, Pljevlja i Mojkovac (sanitarna sječa u ovoj godini).

Iz Vlade su rekli da se odlukom daje na korišćenje drvna masa koja je bila izložena dejstvu požara i drugih abiotičkih činilaca, kao i dejstvu entomoloških i fitopatoloških činilaca.

“Kako je u tekućoj godini došlo do izražene pojave sanitara u četinarskim šumama, dominantno uslijed razvoja potkornjaka, u najkraćem mogućem roku je izvršena doznaka sanitarnih stabala pa je neophodno što prije izvršiti njihovu sječu radi sprečavanja daljih štetnih posledica”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, ukupno očekivani minimalni prihod po ovom osnovu iznosi 431.940 EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pobjede Otrant-Olimpika i Bokelja

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Otrant-Olimpika i Bokelja ostvarili su pobjede u 33. kolu Druge...