fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštveni dijalog važan za uspjeh reforme javne uprave

Društveni dijalog važan za uspjeh reforme javne uprave

Podgorica, (MINA) – Društveni dijalog izuzetno je važan za uspjeh reforme javne uprave, kazala je predstavnica Ministarstva javne uprave (MJU), Nina Blažić dodajući da u Crnoj Gori izostaje implementacija normativnog okvira reformi.

Blažić je to rekla na okruglom stolu “Ključni ciljevi daljeg razvoja javne uprave u Crnoj Gori”, koju je u ponedjeljak organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

“Društveni dijalog izuzetno je važan za uspjeh reforme javne uprave. Kada razgovaramo, kad imamo kritički osvrt na dosadašnje rezultate, podstičemo jedni drugi da iz različitih uglova sagledamo izazove”, navela je Blažić.

Ona je rekla da javna administracija nema dobre izvore podataka za različite oblasti.

Blažić je kao primjer navela sistem lokalne uprave, gdje postoji nedostatak podataka kako opštine funkcionišu.

“Iz tog razloga smo pokušali da napravimo praksu i kroz organizacionu formu koja će se baviti anilitikom, uspostavimo sistemsko praćenje primjene propisa”, dodala je Blažić.

Kako je kazala, praćenje propisa ne treba da budu klasični izvještaji.

“Već da to budu izvještaji koji će biti utemeljni na kvalitetnoj metodlogiji, zahvaljujući kojima ćemo da dobijemo podatke kakvo je stanje u praksi”, navela je Blažić.

Ona je kazala da su u prethodne dvije godine nastojali da kreiraju novu metodologiju gdje će za svaku uslugu tražiti konkretne podatke.

“Analiziraćemo, na primjer, zahtjev za izdavanje lične karte i onda ćemo taj postupak da analiziramo u kontekstu rokova, da li ima kašnjenja, kakav je upravno-sudski postupak”, rekla je Blažić.

Prema njenim riječima, na taj način žele da, kao resor koji vodi proces reforme javne uprave, daju primjer na koji način druga ministarstva treba da unaprijede rad.

Govoreći o retrospektivi reforme javne uprave, Blažić je rekla da se od 2011-2020. godine radilo na normativnom okviru.

“Donijeli smo niz novih propisa, zakona koji korenspodiraju s onim što je evropski upravni prostor”, rekla je Blažić.

Ona je dodala da se može reći da je to dobra polazna osnova.

“Međutim moramo da budemo svjesni da implementacija tog normativnog okvira izostaje. Sve naše aktivnosti u budućnosti moraju biti usmjerene na praćenje te implementacije”, ocijenila je Blažić.

Prema njenim riječima, kada postoje dobri mehanizmi praćenja, onda postoje i dobri podaci koji se analiziraju.

“I prepoznajemo izazove u implementaciji i onda kreiramo rješenja koja će da riješe te izazove”, dodala je Blažić.

Ona je navela da se bez takvog postupka ne može govoriti o reformskim aktivnosti i o nečemu što će dati rezultate iz ugla građanina.

Blažić je rekla da nekad te stvari sporo idu.

“Prvenstveno i mi službenici koji radimo u javnoj upravi moramo da promijenimo način razmišljanja”, kazala je Blažić.

Ona je rekla da je oblast kreiranja javnih politika esencija reforme javne uprave.

“Zašto? Zato što kroz taj proces mi državni službenici mijenjamo način razmišljanja, pristup i shvatamo ono što je ključ reforme javne uprave, da reformu radimo zbog građana”, rekla je Blažić.

Ona je poručila da javna uprava mora biti stožer države.

“Javne politike moraju biti depolitizovane”, ocijenila je Blažić.

Govoreći o podizanju svijesti građana o javnoj upravi, Blažić je rekla da je tom pitanju dosta pažnje posvetio nevladin sektor u prethodnom periodu.

Ona je kazala da rezultati nekih istraživanja govore da građani misle da ne mogu da utiču na određene javne politike.

“To je zbrinjavajuće, ta participativna demokratija i inkluzivni pristup mora poteći od dražvnih organa i mora biti iniciran sa naše strane”, rekla je Blažić dodajući da će MJU, iako je već, dodatno raditi na tome.

Ona je, komentarišući donošenje zakona u Skupštini, rekla da poslanici treba da budu svjesni da imaju odgovornost prema građanima.

“U nedostaku toga mi smo u prethodnom periodu imali neustavne zakone, što je uticalo na sistem lokalne i državne uprave. Nijesmo imali mehanizme da reagujemo već smo morali da se snalazimo u tim okolnostima”, rekla je Blažić.

Ona je kazala da je sistem javne uprave dosta složen i pun izazova.

“Da bismo ih prevazišli, moramo promijeniti svijest i da kroz svakodnevni dijalog napravimo neke sitne korake”, rekla je Blažić.

Upitana kada će državna uprava biti servis građana, Blažić je rekla da ona i sad u određenim segmentima to jeste.

“Da bi u potpunosti zadovoljili ono što je načelo servisno orijentisane javne uprave, moramo promijeniti adminstrativnu kulturu i imati svrsishodne obuke”, rekla je Blažić.

Ona je kazala da će se proces reforme javne uprave kontinuirano odvijati.

“Nakon toga doći ćemo do digitalizacije. Pred nama je puno posla, sigurno da to neće ići brzo”, zaključila je Blažić.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić je, predstavljajući rezultate istraživanja “Javna uprava i e-servisi”, rekla da 38,6 odsto građana svakodnevno koristi internet.

“31,3 odsto posjetilo je portal e-uprava nekoliko puta, a manje od trećine građana je čulo za portal e-uprava ali ga nije posjetilo”, kazala je Bešić dodajući da oko 30 odsto ispitanika nije čulo za portal e-uprava.

Kako je navela, stranica koju građani najviše posjećuju je e-zdravlje – 37 odsto.

Bešić je rekla da je najmanje posjećena stranica e-participacija, koju nikada nije posjetilo 95 odsto ispitanika.

Ona je rekla da građani uglavnom posjećuju stranice zbog posla i zbog dobijanja neophodnih informacija.

“Građani su uglavnom zadovoljni uslugama sajtova koje pružaju, 47,3 odsto nikada nije koristilo uslugu izdavanja elektronske lične karte”, rekla je Bešić.

Ona je navela da najveći procenat onih koji su je aktivirali preko zdravstvene knjižice.

“Sljedeći najčešći način aktiviranja je bio pin. Razlozi nezadovoljstva kod ispitanika najčešće su velike gužve, papirologija, nestručnost”, dodala je Bešić.

Ona je, govoreći o javnim raspravama, problematizovala to što je prošle godine usvojeno 70 zakona u Skupštini, gdje nije bila obavezna javna rasprava, kao što je to slučaj kad ih predlaže vlada.

Bešić je kazala da je na civilnom sektoru, medijima, profesionalim udruženjima da, na nivou svojih mogućnosti i kompetencija, podižu svijest građana kako bi oni vršili veći pritisak i kontrolu donosioca odluka.

Ona je rekla da je jedan od problema funkcionisanja javne uprave i to što u nekim oblastima dolazi do prenormiranja što, kako je dodala, posebno koči određene procese.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...