fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Izgraditi jake institucije u kojima su svi politički prolazni

Bečić: Izgraditi jake institucije u kojima su svi politički prolazni

Podgorica, (MINA) – Cilj nove Vlade je izgradnja jakih institucija u kojima su svi politički prolazni, rekao je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

On je to kazao na konferenciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT) „Da li će nova Vlada sprovoditi bolju politiku otvorenosti?“.

Bečić jerekao da je transparentnost put ka većoj kontroli, a kontrola put ka povjerenju.

“Svako ko nema razloga da strahuje, ko je radio savjesno, može da nam bude partner u poboljšanju transparentnosti. Zalagaću se da unapređujemo transparentnost“, poručio je Bečić.

On je kazao da je, uz smjenjivost vlasti, sad svako svjestan da niko nije politički vječan.

„Uz značaj transparentnosti, naš je cilj da dođemo do nivoa da imamo jake institucije gdje će svaka vlast čuvati institucionalnu memoriju, gdje neće nikoga interesovati ko je koje vjere, nacije ili partije, gdje će se oni na vrhu smjenjivati“, kazao je Bečić.

On je rekao da se bori za Crnu Goru jakih institucija.

„Gdje smo svi politički prolazni, kada to dovedemo do onoga što su evropski standardi, nema zime za Crnu Goru“, dodao je Bečić.

Upitan da li koalicioni sporazum koji je potpisala nova parlamentarna većina umanjuje ulogu parlamenta, Bečić je rekao da se u pethodne tri godine pokazalo da je političku nestabilnost determinisalo to što nije bilo jasno šta je vlada, a šta parlamentrna većina.

“Opšti narativ bio je da treba da dobijemo jaku i politički vladu i stabilnu parlamentarnu većinu, a da bi to dobili treba da postoji dogovor”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, dobro je kad se dogovor pretoči na papir.

“Gdje imamo jasne programske ciljeve, kako spoljno-političke, tako i unutrašnja pitanja, to je bilo na prvom mjestu”, kazao je Bečić.

On je rekao da je na drugom mjestu podjela ključnih političkih pozicija.

“A tačno je da se dio sporazuma bavi time da stvori pretpostavku za što kompaktnijim radom skupštinske većine”, dodao je Bečić.

On je rekao da je politička nestabilnsot u prethodne tri godine bila motiv da se definiše ono što je postojalo u svim dosadašnim izbornim procesima u svim zemljama, da se zna kako funkcioniše većina, oko čega se dogovorila i kako će se u primjeni svega dogovorenog funkcionisati.

„Nijedan element sporazuma ne tangira to da poslanici ne odlučuju samostalno. Naravno da odlučuju samostalno, ali postoje određeni magistralni pravci“, kazao je Bečić.

On je naveo da je sporazum potreba da postoji sinhronizacija aktvnosti šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine.

Bečić je kazao da će kroz taj sistem prolaziti samo najvažnije, strateške stvari, koje mogu značajno da tangiraju procese.

On je rekao da neće biti odbijen ničiji dobar i reformski predlog.

Komentarišući to što se sjednice Vlade više ne prenose uživo, Bečić je kazao da su postojali primjeri da su se neki dokumenti označavali stepenom tajnosti i da javnost nije bila upoznata sa takvim stvarima, iako se prenošenje sjednica smatralo otvorenošću.

„Tako se sadašnji pristup ne može smatrati zatvorenošću. Pokazalo se da vrlo često članovi Vlade koriste tu mogućnost za kreiranje političkih platformi i ostvarivanje političkih poena, što može da dovede do manjka funkcionalnosti“, rekao je Bečić.

On je dodao i da su svi akti o kojima se odlučuje na sajtu, kao i to da članovi Vlade održavaju konferencije za medije odmah nakon sjednice.

Bečić je, komentarišući Zakon o slobodnom pristupu informacijama (SPI), rekao da je to pitanje u nadležnosti Ministarstva javne uprave.

On je kazao da se taj zakon čeka godinama i da je to zakosko rješenje dobilo pozitivno mišljenje Evropske komisije.

„Tim izmjenama se predlaže da se raširi značajan opseg onog što moraju biti dostupne informacije“, kazao je Bečić.

On je, govoreći o zakonu o vladi, podsjetio da je Venecijanska komisija dostavila 15-ak predloga za inovacije tog zakonskog rješenja.

„Resorno ministarstvo će sve to sagledati, uz javnu raspravu, i u razumnom roku izaći sa finalnim rješenjem. Postalo je suvišno govoriti o tome kako je taj zakon neohodan“, kazao je Bečić.

On je, govoreći o odnosu Vlade i NVO sektora, kazao da taj sektor smatra značajnim činiocem društva.

“I to vidim kao partnerstvo, a od toga može biti samo bolje svima”, kazao je Bečić.

On je kazao da se na primjeru popisa i konsultacija sa opozicijom, NVO sektorom, nacionalnim vijećima, pokazala širina i demokratičnost Vlade.

“Da se dođe do rješenja, da unaprijedimo kontrolne mehanizme i da oni budu prihvaćeni”, rekao je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost Voli sjutra u Beogradu sa Partizanom

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija odigraće sjutra u Beogradu sa Partizanom prvu utakmicu...