fbpx
NaslovnicaMina SportŠahisti Srbije i šahistkinje Bugarske prvaci Evrope

Šahisti Srbije i šahistkinje Bugarske prvaci Evrope

Podgorica, (MINA) – Šahisti Srbije i šahistkinje Bugarske osvojili su titule prvaka na Evropskom ekipnom prvenstvu u Budvi.

Spektakularan finiš viđen je u muškoj konkurenciji, gdje su uoči posljednjeg kola Srbija i Njemačka bile izjednačene na čelu tabele.

Njemačka je nakon velike borbe uspjela da savlada reprezentaciju Hrvatske u duelu u kome su sklopljeni remiji na prve tri table, a pobjedu Njemcima donio je Dmitrij Kolaris koji je nadigrao Marina Bosiočića u duelu na četvrtoj tabli.

Oči šahovske javnosti gledale su sa najvećom pažnjom duel između Srbije i Grčke, a Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić su svojim pobjedama donijeli pobjedu Srbiji i neutralisali poraz Aleksandra Predkea na prvoj tabli.

Ispostavilo se da je titulu odlučivao duel Gudmundura Kjartasona iz Islanda i Kemil Kana Ali Marandija iz Turske, obzirom da je duel Islanda i Turske rješavao dodatni kriterijum.

Kjartason je uspio da odbrani poziciju u kojoj je imao top protiv topa i skakača, pa je postavio konačnih 2:2 koji su odlučili da zlato pripadne Srbiji.

To je Srbiji prvo zlato na Evropskom prvenstvu, a taj podvig nije uspjela napraviti ni selekcija Jugoslavije u vremenu kada je važila za jednu od vodećih šahovskih sila svijeta.

Srebro je pripalo šahistima NJemačke, dok je bronzanu medalju osvojila Jermenija.

Crnogortska reprezentacija remijem sa Slovenijom u posljednjem kolu zauzela je 26. mjesto, C ekipa se plasirala na 30, dok je mlada ekipa zauzela 36. mjesto.

Foto: ŠSCG

U konkurenciji dama prvo mjesto pripalo je potpuno zaluženo ekipi Bugarske koja je na takmičenju nastupila nakon desetak godina.

Bugarksku selekciju predvodila je Antoaneta Stefanova, nekadašnja svjetska šampionka, a nastupale su još Nurgul Salimova, Gergana Pejčeva, Viktorija Radeva i Beloslava Krasteva, članica ŠK Elektroprivreda iz Nikšića.

Srebrene medalje pripale su šahistkinjama Azerbjedžana, dok je bronzu osvojila Francuska.

Crnogorske šahistkinje zauzele su 29. mjesto, a u posljednjem kolu minimalnim rezultatom su savladali ekipu Norveške.

Nagrade za najbolje rezultate po tablama pripale su Magnusu Karlsenu i Teodori Injac za rezultat na prvoj ploči, Aleksej Sarana i Nurgul Sarlimova bili su najbolji na drugoj, a Badur Džobava i Meri Arabidze na trećoj ploči.

Na četvrtoj ploči najbolji su Maksim Lagarde i Paulina Gušar, dok su najbolje rezerbe Velimir Ivić i Tijana Mandura.

Dodjelom nagrada spuštena je zavjesa na šampionat koji će zlatnim slovima biti upisan u sportsku istoriju Crne Gore, a kome je poseban pečat dao izvanredan nastup neprikosnovenog svjetskog broja 1 Magnusa Karlsena.

Dobijene pohvale omogućile Crnoj Gori da dobije domaćinstvo još dva značajna događaja evropskog šaha – pojedinačno prvenstvo Evrope u konkurenciji muškaraca i Evropski kup šampiona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije