fbpx
NaslovnicaMINA SvijetStoltenberg: NATO da postane više politički i globalni savez

Stoltenberg: NATO da postane više politički i globalni savez

Brisel, (MINA) – NATO mora da postane više politički i globalni savez kako bi se, uz saradnju sa istomišljenicima, odbranile zajedničke vrijednosti u svijetu u kojem je pojačano globalno takmičenje, kazao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je naglasio potrebu postavljanja normi u sajber prostoru, novim tehnologijama i kontroli globalnog naoružanja, uz zalaganje za svijet zasnovan na demokratiji i slobodi, a ne na nasilništvu.

“Epidemija koronavirusa promijenila je ljudske živote na način koji je malo ko mogao da zamisli, i pojačala trendove i tenzije koje već postoje kada je u pitanju bezbjednost”, ocijenio je Stoltenberg, prenosi RTCG.

Stoltenberg je, tokom video razgovora sa Atlantskim savjetom i Njemačkim Maršal fondom u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavio plan “NATO 2030” kako bi se sagledalo mjesto Alijanse za deset godina i njena uloga u očuvanju bezbjednosti u sve neizvjesnijem svijetu.

“Rusija nesmetano nastavlja svoje vojne aktivnosti, ISIL i druge terorističke grupe su osnažene. Državni i nedržavni akteri promovišu dezinformacije i propagandu. Uspon Kine mijenja globalni balans moći, podstičući trku u ekonomskoj tehnološkoj nadmoći, umnožavajući prijetnje otvorenim društvima i ličnim slobodama”, naveo je Stoltenberg.

NATO 2030 je, kako je kazao, način za prilagođavanje novoj normalnosti.

“Zato je potrebno održati jaku vojsku, imati jaču političku ujedinjenost i širi globalni pristup. Kada pogledamo u 2030., moramo nastaviti da ulažemo u naše oružane snge i moderne vojne kapacitete. Oni su nas činili bezbjednim posljednjih 70 godina, kao i dan danas”, poručio je Stoltenberg.

On je kazao da političko jačanje NATO-a znači korišćenje Alijanse kao foruma za diskusije, i za djelovanje u slučaju potrebe po pitanjima koja utiču na zajedničku bezbjednost.

U decembru prošle godine NATO lideri pozvali su Stoltenberga da ojača političku dimenziju tog saveza, nakon čega je on izabrao grupu od deset eksperata.

“Tokom narednih mjeseci NATO će sarađivati sa sveznicama, ekspertima iz privatnog i javnog sektora i mladim liderima kako bi se pružila nova razmišljanja o tome kako obezbijediti da NATO ostane spreman da se suoči sa izazovima sjutrašnjice”, poručili su iz Alijanse.

Najčitanije