fbpx
NaslovnicaMINA SvijetSAD i talibani potpisali mirovni sporazum

SAD i talibani potpisali mirovni sporazum

Vašington, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) i predstavnici avganistanskih talibana potpisali su mirovni ugovor u katarskoj prijestonici Dohi, kojim bi trebalo da bude okončan najduži američki rat nakon skoro dvije godine pregovora.

Ukoliko talibani ispune svoje obaveze, SAD i NATO povući će sve svoje trupe iz Avganistana u narednih 14 mjeseci, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prije potpisivanja ugovora, objavljeno je zajedničko saopštenje američke i Vlade Avganistana u kojem se navodi da će, ukoliko talibani ispune svoje obaveze, SAD i Sjevernoatlantska alijansa povući sve svoje trupe iz Afganistana u narednih 14 mjeseci.

Kako je saopšteno, u narednih 135 dana Vašington će smanjiti broj američkih trupa u Avganistanu na 8,6 hiljada.

Iz SAD-a su se obavezali da će finansirati obuku, savjetovanje i opremanje avganistanskih snaga sigurnosti, da se neće koristiti silom protiv teritorijalnog integriteta Avganistana i miješati u domaće poslove te države.

Avganistanska vlada se obavezala da će od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija tražiti da se do 29. maja sa liste osoba pod sankcijama uklone svi pripadnici talibanskog pokreta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da Alijansa podržava mirovni dogovor SAD-a i Talibana i da su spremni na umanjenje prisustva NATO-a po potpisivanju dogovora.

“Put do mira je dug i težak i moramo biti spremni za probleme”, istakao je on i dodao da će NATO povećati svoje prisustvo u Avganistanu ako se pogorša stanje na terenu.

“Subota je monumentalan dan za Avganistan”, objavila je Ambasada SAD-a u Kabulu na Tviteru /Twitter/, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma sa talibanima.

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici ambasade istakli su da se radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti.

“Uz Avganistan smo”, naveli su oni.

Potpisivanjem sporazuma, kako se navodi, trebalo bi da prestane nasilje koje je odnijelo desetine hiljada života.

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se suzdrže od bilo kakvih napada.

Portparol talibana Zabiullah Mujahid kazao je da se nada da će SAD ostati vjerne svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma.

Najčitanije

Mulešković: Već krajem maja vratiće se stare cijene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcije limitiranih cijena u marketima ne daju dugoročne rezultate, saopštio je...