fbpx
NaslovnicaInfografikeCRNA GORATomić: Crnogorski sportisti na tri velika takmičenja

Tomić: Crnogorski sportisti na tri velika takmičenja

Podgorica, (MINA) – Evropska prvenstva u atletici i golbalu i kvalifikacioni turnir za Paraolimpijske igre u stonom tenisu izazov su za crnogorske paraolimpijce i prilika da se još jednom dokažu na međunarodnoj sceni, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić.

Atletičare od 1. do 5. juna očekuje šampionat u poljskom Bidgošću, golbaliste B divizija u finskom Lahtiju, od 3. do 6. juna, a stonotenisere Viner turnir u slovenačkom Laškom od 2. do 5. juna.

Tomić je kazao da je predstojeća sedmica krucijalna za crnogorski paraolimpijski pokret.

“Dali smo sve od sebe, čini mi se da smo i uspjeli, da naši takmičari spremni odu na takmičenja. Ta takmičenja definisaće i naš tim za Tokio. Za sada imamo obezbijeđena dva mjesta za atletičare, po jedno u muškoj i ženskoj konkurencijii. Imamo kvalifikovanog stonotenisera Filipa Radovića. To je tri puta više nego na Igrama u Pekingu i Londonu, a za jedno više nego u Rio de Žaneiru”, kazao je Tomić na konferenciji za novinare.

On je istakao da je posebna pažnja na stonotenisera Luku Bakića i Viner turnir u Laškom.

“On ima ima kvalitet da se plasira u Tokio. Sa Radovićem činio bi tim i naše snove za istorijskom olimpijskom medaljom učinio realnijim. Golbalisti sa velikim optimiznom u putuju u Finsku i željom da naprave još jedno čudo i izbore viši rang”, rekao je Tomić.

U Bidgošću čast crnogorske paraatletike braniće Marijana Goranović u kategoriji F 41, u bacanju kugle (3. jun) i diska (5. jun), Miloš Spaić u kategorji F11 bacanje kugle (2. jun), Maja Rajković F54 u disciplini bacanje kugle (2. jun) i koplja (5. jun), Radmilo Baranin F 34 u disciplini bacanje kugle (2. jun) i bacanje koplja (4. jun) i Danilo Gojković kategorije F 34 u bacanju koplja (4. jun) .

Trener atletske reprezentacije, Veljko Čegar podsjetio je da će u Bidgošču na velikim takmičenjima debitovati Miloš Spaić.

On je najavio da će se pet atletičara boriti u osam disciiplina.

“Konkurencija će biti mnogo jača nego na prethodnom šampionatu u Berlinu. Veći je i broj prijavljenih takmičara. Izvjesno je da će se u Bidgošću za medalje boriti 693 atletičara”, kazao je Čegar.

On je istakao da se crnogorski atletičari nalaze u dobroj formi i da spremno dočekuju start šampionata.

“Dobro smo radili i nalaze se u dobroj formi. Hoće li to biti dovoljno za nastavaka niza medalja ne znam, ali obećavamo da će se boriti da ostvare svoje najbolje rezultatate. Zadovoljan sam kako smo, uprkos problemima sa pandemijom koronavirusa, radili i nadam se da ćemo se vratiti sa dobrim rezultatima”, rekao je Čegar.

Spaić je kazao da je kontinentalni šampionat, pored igara u Tokiju, jedno od najznačajnijih takmičenja ove godine.

“Za mene je to poseban događaj, jer je to moje prvo evropsko takmičenje u karijeri. Zaista je velika čast nositi dres Crne Gore i nastupati za svoju državu na tom takmičenju. U svoje, a i ime ostalih reprezentativaca, obećavam da ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate”, rekao je Spaić.

Golbal reprezentacija igraće u grupi B sa Velikom Britanijom, Italijom, Poljskom i Švedskom.
U grupi A rivali su reprezentacije Grčke, Izraela, Portugala, Rumunije i Rusije.

Prvog takmičarskog dana, 3. juna, crnogorska reprezentacija sastaće se sa Poljskom i Velikom Britanijom, dan kasnije igraće sa Italijom i Švedskom.

Slijede četvrtfinalni i polufinalni dueli, a tri prvoplasirane selekcije plasiraće se u A diviziju, dok će se tri posljednje preseliti u C diviziju.

Selektor Nikola Čurović kazao je da Crna Gora ima težak zadatak u Finskoj.

“Spremni smo, dobro smo tempirali formu i sazreli smo kao ekipa. Imamo dosta iskustva, igramo četvrto EP. Sve nam to daje za pravo da sa velikim optimizmom idemo na to takmičenje da možemo da ostvarimo željeni cilj – plasman u A diviziju, među deset najboljih u Evropi”, rekao je Čurović.

On smatra da je predstojeće prvenstvo nikada jače i izjednačenije.

“Optimista sam, vjerujem u moje momke, u naš rad i rezultate. Nadam se da ćemo se iz Finske vratiti zadovoljni”, rekao je Čurović.

Kapiten Marko Nikolić kazao je da golbalisti imaju velike ambicije i očekivanja.

“Postavili smo pred nas dva cilja – primarni je da izborimo opstanak u B diviziji, što ne bi smjelo da dođe u pitanje. Sekundarni cilj je plasman u A diviziju. Imamo kvalitet, ogromnu želju i volju. Odradili smo zahtjevne pripreme i spremni smo za EP”, rekao je Nikolić.

Na Viner turniru u Laškom crnogorski stoni tenis predstavljaće Luka Bakić u kategoriji S 10 i Slobodanka Gurešić u kategoriji S 4.

Trener reprezentacije, Čedomir Damajanović kazao je da crnogorski stoni tenis ima šanse da se domogne Tokija i u tom gradu ostvari istorijski uspjeh.

“Bakić je jedan od favorita u Laškom, imaće ozbiljne rivale, ali može do olimpijske vize. To bi značilo da sa Radovićem može nastupiti kao tim. Gurešić je ozbiljno trenirala, ima kvalitet, ali će joj hendikep biti nedostatak mečeva. Jako kvalitetna kategorija i izuzetna konkurencija. Ne idemo da se predamo, borićemo se. Ima kvaluitet, fali joj samo iskustva”, rekao je Damjanović.

Gurešić je kazala da su njena očekivanja velika.

“Nijesam više od godinu i po učestvovala na turnirima. Daću sve od sebe da Crnu Goru predstavim u najboljem svjetlu, da opravdam rad sa trenerom i ostvarim što bolji rezultat”, rekla je Gurešić.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...